Läpikulkumatkalla

Meillä oli viime viikonloppuna ihania vieraita käymässä, kun sukulaistyttöjä oli kaksin kappalein kylästelemässä. Toisella heistä oli varsin jännä matka, sillä hän jatkoi meiltä Tukholman kautta Amerikan ihmemaahan. Tokihan meillä leivotaan kaukaa tulevien vieraiden kunniaksi. Bongasin jo aiemmin Valion some-virrasta minttu-suklaapalojen ohjeen ja nyt oli hyvä sauma testata niitä, kun meitä oli tarpeeksi monta tuhoamassa pellillinen herkkua. Ohje löytyy täältä.

minttu-suklaapalat1

Minttu-suklaapalat

24 palaa / uunipellillinen

Valmistusaineet
200 g Valio voita
2 dl Valio kevytmaitoa
5 dl vehnäjauhoja
½ dl kaakaojauhetta
1 rkl (1 rkl = 3 tl) leivinjauhetta
4 kananmunaa
2 dl sokeria
1 ½ dl Marianne crush -rouhetta

minttu-suklaapalat4

KUORRUTUS
100 g Valio normaalisuolaista voita
1 dl tomusokeria
1 prk (200 g) Valio maustettua rahkaa minttu-suklaa

PINNALLE
n. 50 g tummaa suklaata ta minttusuklaata

Valmistusohje

 • Sulata voi kattilassa tai mikrossa. Lisää voisulaan kylmä maito, niin se samalla jäähtyy.
 • Yhdistä vehnäjauhot, kaakao- ja leivinjauhe.
 • Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi.
 • Sekoita muna-sokerivaahtoon voi-maitoseos, jauhoseos sihdin läpi sekä karkkirouhe. Sekoita tasaiseksi.
 • Kaada leivinpaperille uunipannulle.
 • Kypsennä uunin keskiosassa 200 asteessa 15–17 min.

minttu-suklaapalat5

KUORRUTUS

 • Sulata voi kattilassa. Sekoita joukkoon tomusokeri. Anna jäähtyä.
 • Lisää rahka. Sekoita tasaiseksi. Enemmän kuorrutusta haluavat – kuorrute on helppo tehdä puolitoista tai kaksinkertaisena.
 • Levitä kuorrutus tasaisesti jäähtyneelle leivospohjalle. Jos kuorrutus tuntuu vielä liian löysältä, nosta se hetkeksi jääkaapppiin (voi jähmettyy kylmetessään).
 • Koristele juustohöylällä tai kuorimaveitsellä tehdyillä suklaalastuilla.
 • Säilytä jääkaapissa.

VINKKI: TUMMAT MINTTU-SUKLAAPALAT

 • Lisää kuorrutuksen voisulaan 1 rkl kaakaojauhetta. Ripottele jo hieman kohmettuneen kuorrutteen päälle suklaalastujen sijaan 1/2 dl (30 g) Marianne crush -rouhetta.

minttu-suklaapalat3Ohje: ***-
Ohjeena minttu-suklaapalat on aika pomminvarma. Ihmettelin vähän, kun taikinan koostumus oli hassun kokkareinen jo ennen kuin lisäsin karkkirouheen (laitoin sen ihan viimeisenä, kun kaikki muut ainekset olivat jo hyvin sekoitettu). Jos on joskus ennenkin leiponut edes vähäsen, niin kyllä tämä pitäisi onnistua.

Kokeilin muuten ensin tehdä kuorrutusta varten juustohöylällä suklaalastuja, sitten ihan raastimella. Molemmat tavat olivat aika onnettomia, joten päädyin vanhaan, hyvään keinoon: veitsellä leikkuulaudan päällä. Siinä suklaa ei sula niin pahasti sormiin kun kahdessa edellä mainitussa tavassa. Tämä oli myös huomattavasti nopeampi tapa saada suklaahippuja tai -lastuja aikaiseksi.

Maku: **
Minttu-suklaapalat ovat hyviä, muttei mitään erikoishypermahtavan herkullisia. Odotin, että minttu maistuisi voimakkaammin, mutta nyt se ei kyllä mitenkään erityisemmin erottunut suklaan rinnalta. Nämä täytyy säilyttää jääkaapissa, mutta mielestäni maku ja koostumus vähän kärsi jääkaapin kosteudesta. Ei minttu-suklaapaloja kyllä huoneenlämmössäkään voi säilyttää, kun kuorrutteessa on rahkaa. Pohja on muutenkin huomattavasti tiiviimpi kuin mihin olen mokkapaloissa tottunut.

Tuomio on siis, että ihan OK hyviä mielestäni, mutta koemaistajat kehuivat herkullisiksi. Menee osastoon voisin tehdä vaihtelua kaivatessani toistekin, mutta seuraavaan mokkis-himoon kokeilen jotain muuta uutta ohjetta. Tai perinteistä, sillä ei ole vielä perinnereseptillä tehtyjä mokkaruutuja parempia löytynyt.

minttu-suklaapalat2

Kiurunpesän kielinurkka:
Olen kasvanut kutsumaan mokkapaloja mokkaruuduiksi. En ole ihan varma onko tässä kyse jonkinlaisesta pohjoisen kielierosta vai ainoastaan meidän perheemme nimityksestä. Ensimmäisen kerran törmäsin mokkapaloihin muutettuani Tampereelle. Edelleenkään kieleni ei taivu kutsumaan niitä mokkapaloiksi. Ettette ihmettele 🙂

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s