Yleisön pyynnöstä mokkista

Innostuin pitkästä aikaa leipomaan mokkaruutuja(*, joista varmaan joka toisella vakavissaan leipovalla on oma ohjeensa. Yleisön pyynnöstä julkaisen Kiurunpesän käytössä olevan perintöreseptin. Ohje on äitini arkistoista ja ollut minulla käytössä niin kauan kun olen leiponut. Sen verran usein, että tämä on osaisin tehdä vaikka unissani -osastoa. Hauska sattuma, että sen jälkeen, kun olin luvannut ohjeen julkaista, niin mokkaruutuja on tullut vastaan vähän joka puolella. Bongasin muun muassa Fazerin ohjeen, ja huipentumana lokakuun Kuukausiliite kirjoitti aiheesta otsikolla ”Mokkapaloille rakennettu maa”. Siinä kerrotaan, kuinka ruotsalaisessa mokkis-ohjeessa laitetaan päälle kookoshiutaleita – äitini tekee niin edelleen.

Mokkaruudut

Pohja:mokkis1
4 kananmunaa
6 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
3 dl maitoa
7,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
250 g voita / margariinia
Kuorrute: 
120 g tomusokeria
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
2–3 rkl kylmää kahvia
2–3 rkl voi-/margariinisulaa
nonparelleja tai kookoshiutaleita

Ohje on reilu ja riittää isollekin pellille.

Sulata varovasti voi/margariini, sen pitää olla sulanutta, muttei kuumaa. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe valmiiksi sekaisin. Vaahdota kananmunat ja sokeri + vaniljasokeri niin, että vaahdosta tulee kunnolla paksua. Lisää sekaan maito ja sekoita hyvin. Lisää taikinan jauhoseos. Sekoita hyvin taikinaan voi-/margariinisula. Leivinpaperi uuninpellille ja taikina siihen. Paistetaan 200–225 asteessa 10–15 minuuttia. Tarkista tulitikulla, että pohja on kypsä.

Lapsen kanssa kun leipoo….

Kun pohja on jäähtynyt, tee kuorrute: tomusokeri ja tumma kaakaojauhe siivilän läpi kippoon, sekoita hyvin. Lisää ruokalusikallinen kahvia ja voi-/margariinisulaa. Sekoita. Lisää kahvia ja voisulaa vuorotellen kunnes kuorrute on sopivan paksuista. Levitä kaakaoseos pohjan päälle ja koristele haluamallasi tavalla.

*) Rakkaalla lapsella on monta nimeä, pohjoisessa mokkapalat ovat mokkaruutuja.

P.S. Kannattaa kokeilla myös lakritsimokkaruutuja, lakritsan ystävänä olen todella ihastunut niihin.

Advertisement

3 thoughts on “Yleisön pyynnöstä mokkista

  1. Päivitysilmoitus: Marttojen omenamuffinssit | Kiurunpesän keittiössä

  2. Päivitysilmoitus: Vierasvaraa | Kiurunpesän keittiössä

  3. Päivitysilmoitus: Läpikulkumatkalla | Kiurunpesän keittiössä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s