Ananas tykkää porkkanasta, porkkana ananaksesta

Isompi joukko vieraita oli tulossa kylään ja haussa oli perinteisen mokkaruudun tilalle joku vastaavanlainen ohje, josta tulisi vähintään pellillinen herkullista kahvisärvintä kerralla. Keittokirjojen pläräyksen jälkeen päädyin kokeilemaan Kaarina Roinisen Iloisen leipurin kirjasta (2006) löytyvää ananas-porkkanaleivosten reseptiä. Päällinen on periaatteessa mokkaruuduista tuttu, mutta pohja on jotain erilaista. Itse asiassa resepti vaikuttaa jonkinlaiselta mokkaruudun ja porkkanaleivosten risteytykseltä, johon ananas antaa oman twistinsä.

Ananas-porkkanaleivoksetananasporkkaleivokset
30–35 palaa

200 g margariinia
2 ½ dl sokeria
3 munaa
5 dl hienoksi raastettua raakaa porkkanaa
2 prk (à 225 g) ananasta
1 dl ananasmehua
6 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
2 tl pomeranssia tai 1 tl kardemummaa

Kuorrutus puolikkaalle levylle:
2 dl kaakaotomusokeria
1 ½–2 rkl kahvia

Koristeeksi:
kesäkukkakoristekuvioita
tai appelsiininmakuisia koristerakeita

  1. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi.
  2. Lisää munat yksitellen vatkaten.
  3. Sekoita joukkoon porkkanaraaste ja pieniksi paloitellut ananakset, ananasmehu sekä keskenään sekoitetut kuivat ainekset. Sekoita taikinaa mahdollisimman vähän.
  4. Levitä taikina leivinpaperin päälle uuninpannuun (n. 30 x 35 cm). Tasoita pinta.
  5. Paista leivoinnaista 200 asteessa uunin alaritilätasolla 20–25 minuuttia. Anna levyn jäähtyä.
  6. Leikkaa levy kahteen osaa ja pakasta toinen puoli levystä.
  7.  Sekoita kaakaotomusokerin joukkoon kahvi vähitellen koko ajan sekoittaen, kunnes saat hyvin levittyvän seoksen. Levitä seos veitsellä tai lastalla levyn pinnalle. Ripottele koristeet välittömästi päälle.
  8. Leikkaa levy neliöiksi vasta juuri ennen tarjoilua.

Vinkki
Pakasta levy ilman kuorrutusta tasaisella alustalla. Pane levy vasta jäätyneenä muovipussiin. Leivoinnainen sulaa huoneenlämmössä noin kahdessa tunnissa. Valmista kuorrute ja levitä se vasta täysin sulaneen levyn pinnalle.

Ohje: **
Ohjeesta herää kaksi kysymystä: Tarvitseeko ananakset valuttaa? Ja mitä on kaakaotomusokeri? Laiska leipuri osti ananasmurskaa, niin välttyi ananaspalojen pienentämiseltä. Puristin ananasmurskasta suurimman osan mehusta lasiin ja sain näin yhdestä purkista ohjeessa vaaditun desin verran ananasmehua. Muuten ohje on yksityiskohtaisen selkeä. Iso plussa siitä, että raaka-aineet on lueteltu siinä järjestyksessä, kun niitä taikinaan lisätään. Kaakaotomusokeri mun piti ihan googlata, että oikeastiko tämmöistä on ihan kaupassa myynnissä (näköjään on), mutta lopulta sekoitin tomusokerista ja tummasta kaakaojauheesta sen itse.

Lopputulos: **
No ei tullut mokkaruudulle haastajaa. Ihan jo senkin vuoksi, että inhoan porkkanan raastamista ja viiteen desiin pitää raastaa ai-ka mon-ta porkkanaa. Mutta ei tämä kyllä niin ihmeellisen makuistakaan ollut, vaikka kaikki tuli syötyä. Tosin toinen pellinpuolikas odotti aika pitkään pakastimessa syöjiään. Pakastimen tyhjennysprojektin seurauksena sekin tuli lopulta syötyä, muuten se ehkä lojuisi siellä vieläkin.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s