Koepaistos

Esikoisen syntymäpäivä lähenee, joten aiempien vuosien tapaan kakkua on mietitty jo hyvissä ajoin. Nähtyäni Kinuskikissan Red Velvet -nakukakun, ajattelin kokeilla sitä. Koska tämä on ensimmäinen kerta kun teen red velvet -kakkua, päädyin tekemään koepaistoksen. Juhannus tarjosi sopivasti hyvän syyn kakun leipomiseen.

Red velvet -pohja

3 dl vehnäjauhojaredvelvet1
1 ½ dl perunajauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
1 tl ruokasoodaa
2 tl vaniljasokeria
3 munaa
3 dl ruokosokeria
1 dl rypsiöljyä
2 ½ dl piimää
1 rkl valkoviinietikkaa
punaista elintarvikeväriä (esim. pastaväriä, sävy redred)

Kostutus:
1 ½ dl maitoa

redvelvet2
Yhdistä keskenään kuivat aineet (ei sokeria). Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon vuorotellen jauhoseosta, öljyä ja piimää. Lisää lopuksi valkoviinietikka ja elintarvikeväri. Värin vahvuus säilyy suunnilleen samana paiston aikana. Jos siis haluat vahvan värin, laita väriainetta reilusti.

Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (halkaisija 24 cm).

Kakulla on taipumus kohota keskeltä reunoja enemmän. Voit ehkäistä tätä pyyhevinkillä. Pyyhe saa kakun kypsymään tasaisemmin, mikä vaikuttaa myös kakkupohjan väriin. Ilman pyyhettä pohja jää reunoista haaleamman väriseksi ja väri pakkautuu keskelle.

Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia. Varmista kypsyys tikulla. Huomioi, että oikea kypsyys vaikuttaa kakkupohjan väriin. Liian pitkä paistoaika haalistaa väriä. Ota kakku uunista, kun se on juuri ja juuri kypsä. Anna seistä vuoassa hetken aikaa ennen kumoamista.

redvelvet3

Hetken harkitsin jo noudattavani ohjeessa mainittua pyyhevinkkiä kakun paistossa, mutta en sitten muka keksinyt huushollistamme sellaista pyyhettä, jonka olisi voinut tähän uhrata. Olisi pitänyt, sillä kakku paistui epätasaisesti ja sen seurauksena pohjalevyt halkeilivat leikkauksen jälkeen.

 

Red Velvet -naked cake

Kostutus:
1 ¾ dl maitoa

Kreemitäyte ja -pursotukset:
400 g Philadelphia-tuorejuustoa
200 g voita
2 dl tomusokeria
1 ½ tl vaniljauutetta

Pinnalle:
250 g pensasmustikoita
1 karambola
mansikoita

Valmista kakkupohja erillisen ohjeen mukaan. Anna pohjan jäähtyä ja leikkaa kolmeen osaan.

Ota tuorejuusto ja voi ajoissa jääkaapista, jotta ne pehmentyvät huoneenlämpöisiksi. Notkista voi kuohkeaksi vatkaimella sekoittaen. Sekoita joukkoon tuorejuusto. Lisää tomusokeria vähän kerrassaan. Sekoita lopuksi joukkoon vaniljauute. Anna täytteen jähmettyä jääkaapisssa noin tunti. Varo kuitenkin viilentämästä sitä liikaa, jotta kreemi säilyy pursotettavana.

Laita täyte pursotuspussiin, jossa tähtitylla. Täytteen voi levittää myös lastalla, mutta nakukakussa pursotettu täyte näyttää siistimmältä.

Laita ensimmäinen pohjalevy tarjoilulautaselle. Kostuta maidolla. Pursota päälle kreemiä. Tee seuraava kerros samaan tapaan. Laita päällimmäiseksi kolmas pohjalevy. Kostuta ja pursota reunoille ruusukkeita.

Peitä päällinen pensasmustikoilla. Leikkaa karambola ja mansikat siivuiksi. Koristele niillä kakun päällinen ja/tai reunat.

redvelvet4

Ohje: **½
Red velvet -kakkutaikinan tekeminen ei olekaan niin vaikeaa kuin olin etukäteen ajatellut. Tämä ohje on aika selkeä ja Kinuskikissan sivuilla on kuvalliset ohjeet tumpelommalle leipurille. Mutta paistamisen kanssa, ainakin meidän erikoisesti paistavassa uunissa(*, saa olla tarkkana. Kuten kuvasta näkyy niin tämänkin kakun pinta kärtsähti. Lisäksi kerroksia leikatessa kaksi päällimmäistä halkeili vähän liikaa. Varsinaisen synttärikakun paistan kyllä ohjeessa linkatun pyyhevinkin kanssa, ettei kakkupohja nouse keskeltä noin pahasti ja halkeile.

Pyyhekikan avulla toivottavasti kakku paistuu tasaisemmin ja ehkä silloin reunoillakin on selkeämpi punaisen sävy. Nyt sisuksen ja reunan värissä oli selvä ero, reuna oli ruskeanpunainen ja sisältä kakku oli selkeästi punainen. Idea kuitenkin on, että kakkupohja on kauttaaltaan punainen. Yritän myös metsästää pastavärin seuraavaa kertaa varten, nyt värjäsin pohjan tavallisella elintarvikevärillä.

Kreemin riittävyyttä en osannut arvioida, joten laitoin aika varovasti sitä kakun sisälle. En halunnut, että kesken tähtien pursottamisen kreemi loppuu kesken, koska pursotukset ovat aika olennainen osa kakun koristelu. Kreemin avulla pensasmustikat pysyvät kakun pinnalla. Tosin marjojen pysymistä kakun päällä auttaa myös, jos kreemiä levittää kakun päälle hennon kerroksen (tämä vinkki on mainittu myös kakkuohjeen kommenteissa). Tähän harjoituskakkuun en sitä tehnyt, ja marjat tipahtelivat leikkausvaiheessa huolellisesti pitkin tarjoilulautasta.

redvelvet5

Maku: **-
Red velvet -kakun maku on aika tuhti. Pohja on todella tiivistä tavaraa suomalaisiin sokerikakkupohjiin tottuneelle ja kreemi lisää tuhtiutta, niin ettei kovin isoa palaa pysty kerralla syömään. Ensimmäiset palat maistoimme hätäisinä heti, kun kakku oli valmis, eikä pohja ollut ehtinyt kunnolla kostua. Juhlia varten teen kakun jo edellisenä päivänä, että se ehtii kostua kunnolla, sillä maku parani kakun ehdittyä olla yön yli.

Ulkonäöllisesti kakusta tuli vaikeuksista huolimatta ihan hieno. Varsinkin noin koepaistokseksi. Omaan silmään häiritsi pinnan epätasaisuus, mutta leikkasin vähän päällimmäisestä kerroksesta, niin pahin huippu laskeutui. Kokonaisuudessaan näyttävän näköinen kakku tarjoiltavaksi juhlissa, mutta maun vuoksi ei ole tätä tarvetta leipoa uudemman kerran.

redvelvet6

*) Meillä on muutaman vuoden vanha uuni ja olen ollut koko ajan helisemässä sen kanssa. Sokerikakkupohja palaa pinnasta, vaikka laittaisi leivinpaperin päälle, ja saattaa jäädä keskeltä raa’aksi. Olen jo oppinut asettamaan lämpötilan vähän pienemmälle ja paistettavia ruokia alemmalle tasolle kuin ohjeissa on mainittu, mutta silti paistaminen on välillä ihan arpapeliä. Koska ongelma on nimenomaan siinä, että kakkujen pinnat palavat, niin olen päätellyt ongelman olevan siinä, että ylävastus on tehokkaampi kuin alavastus.

Advertisement

2 thoughts on “Koepaistos

  1. Päivitysilmoitus: Tämän kesän mansikkakakku | Kiurunpesän keittiössä

  2. Päivitysilmoitus: Hämis hiipi Halloweenina | Kiurunpesän keittiössä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s