Klassikon monet muodot

Affogato on varmasti maailman helpoin jälkkäri: (vanilja)jäätelöä ja kahvi. Koemaistajan perustilaus illallisen päätteeksi ravintolassa on jäätelöpallo ja espresso, joten tämä yhdistää ne samaan astiaan – kätevää 🙂 MeNaisissa (3/2016) julkaistiin affogatolle tuunattu ohje, jonka kinuskikastike sai kokeilemaan tätä.

affogato (2)

Vähän parempi affogato

4 ANNOSTA
VALMISTUSAIKA 10 MINaffogato (1)

4 espressoa tai 4 dl vahvaa kahvia
½ l jäätelöä
1 prk kinuskikastiketta
½ tl suolaa
50 g tummaa suklaata
4 lady finger -keksiä

  1. Laita kahvi tulemaan tai espresso valumaan.
  2. Tee jäätelöstä palloja ja jaa neljään lasiin tai mukiin. Valuta päälle kinuskia ja ripota suolaa kastikkeen päälle. Rouhi suklaata veitsellä tai raastinraudalla ja ripottele jäätelön päälle. Koristele annos keksillä.
  3. Kaada kuuma kahvi jälkkärin päälle. Nauti heti.

Ohje: ***-
Ei tarvitse olla huippukokki, että affogaton saa tehtyä. Kannattaa vain kiinnittää huomiota raaka-aineisiin, koska näin yksinkertaisessa annoksessa niiden merkitys korostuu. Eli hyvää kahvia ja laadukas jäätelö ostoslistalle ennen kuin tätä rupeaa väsäämään.

Maku: **-
Keep it simple, totesi koemaistaja. Affogato on yksinkertainen ja loistava jälkiruoka, joka ei tämän ohjeen mukaisella tuunauksella muuttunut alkuperäistä paremmaksi. Ensinnäkin suolakiteet (käytin merisuolaa) maistuivat liian voimakkaasti, kun sellainen sattui suuhun. Myönnän, että näppituntumalla sitä saattoi mennä liikaa ja ehkä olisi ollut parempi pyöräyttää suola myllystä, eikä ripotella kiteitä. Tai käyttää suolakinuskikastiketta tavallisen sijasta, jotta suolaisuus olisi maistunut tasaisemmin. Ymmärrän kyllä makuyhdistelmän, jota tässä haetaan. Toisekseen kahvin kaatamisen jälkeen suklaarouhe oli möykkynä lasin pohjalla, eikä se edes maistunut ollenkaan.

affogato (3)

Tein affogatot kahdelle mittaamatta aineksia sen tarkemmin, mutta ohjeen mukaiset määrät vaikuttavat aika suurilta: kahvia tulisi desi ja kastiketta 0,5 desiä per annos. Espressopannulla tulee noin 1,5 desilitraa kahvia ja meillä jäi sitä ihan kupista juotavaksikin.

Kiurunpesän muutos:
Totuushan on, että teen tuunattuja affogatoja tulevaisuudessakin, vaikka koemaistaja olikin sitä mieltä, että  aito ja alkuperäinen on paras. Suklaakastike varmasti toimisi aika hyvin, paremmin kuin suklaarouhe. Ja ehkä sekaan voisi murustella vaniljakeksinkin, jotta annoksessa olisi jotain pureskeltavaakin – enkä ole tämän ajatukseni kanssa yksin.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s