Maukkaasta laimeaksi

Elämä on jatkuvaa uusien arkiruokaohjeiden metsästystä. Siltä se ainakin tuntuu, kun monta kertaa viikossa miettii vastausta kysymykseen ”mitä tänään, huomenna ja ylihuomenna syötäisiin”. Toisinaan kokeilemisen arvoisia ohjeita kannetaan postiluukun kautta ihan nenän eteen. Tämä thai-kalakeiton ohje löytyi uusimman Yhteishyvän (helmikuu 2016) ruokaliitteestä ja on julkaistu myös netissä.

thailohikeitto (1)

Thai-kalakeitto

Ainekset
6 annosta
300 g pakastelohikuutioita
180 g pakastekatkarapuja
1 pussi (500 g) itämaisia wokvihanneksia
2 cm pala inkivääriä
1–2 punaista chiliä
6 dl vettä
2 kalaliemikuutiota
1 prk(400 g) kookosmaitoa
1–2 limetin mehu
ripaus sokeria
suolaa
basilikaa, tilliä tai korianteria

thailohikeitto (2)

Ohjeet
Kiehauta vesi. Silppua chilit, poista siemenet ja raasta inkivääri. Lisää veteen chilit ja inkivääri. Keitä hetki. Lisää liemikuutiot, kookosmaito, kasvikset ja lohikuutiot. Anna kiehua 3 minuuttia. Mausta limetinmehulla, sokerilla ja suolalla. Lisää katkaravut ja kuumenna keitto kiehuvaksi, älä keitä. Ota kattila liedeltä ja peitä kannella ja anna makujen tekeytyä jonkin aikaa. Silppua pinnalle basilikaa, tilliä tai korianteria.

Ohje: **-
Kaksi kysymystä. 1. Missä vaiheessa limetin mehu lisätään? Painetussa lehdessä sitä ei mainita itse ohjeessa ollenkaan. Nettisivuille se on näköjään lisätty (yllä oleva ohje kopsattu suoraan Yhteishyvän sivuilta). Tein keittoa lehti kourassa ja päädyin laittamaan mehun yhtä aikaa kookosmaidon kanssa. 2. Kannattaisiko pakasteet sulattaa ennen ruuanlaittoa? Jos teen tätä toiste, niin sulatan lohipalat ja katkaravut ensin, niin soppa valmistuu huomattavasti nopeammin. Nyt pakasteet olivat hetken aikaa pöydällä ennen kuin tein keiton, joten ne olivat ehtineet vain hiukkasen sulaa ja sopan uudelleen kiehahtamisessa meni oma tovinsa.

thailohikeitto (3)

Maku: **-
Just valmistuneena, suoraan kattilasta höyryävän kuumana lautaselle annosteltuna keitto oli maukasta. Laitoin vain yhden chilin, mutta 1,5–2 olisi ehkä ollut paikallaan, sillä kaipasin vähän enemmän potkua. Korianteri oli ehdoton lisä keittoon. Seuraavana päivänä keitto maistui pliisulta, vähäinenkin potku oli kadonnut. En pystynyt edes parantelemaan sitä korianterilla, sillä se oli yön aikana nuupahtanut ihan totaalisesti. Kun tekee keittoa, niin ajatus on, että sitä syödään sitten useampana päivänä, joten maun lässähtäminen oli vähän pettymys.

Thai-kalakeiton kätevyys on siinä, että tärkeimmät ainekset voi ostaa pakastimeen ja muutkin säilyvät muutaman päivän (paitsi korianteri). Kun yrittää säästää aikaansa ja hermojaan käymällä vain pari kertaa viikossa kaupassa, niin pakasteet pelastavat usein sen huomenna vasta menossa kauppaan -päivän kokkailut.

Advertisement

One thought on “Maukkaasta laimeaksi

  1. Päivitysilmoitus: Hyvää ystävänpäivää | Kiurunpesän keittiössä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s