Kehityskelpoinen kakku

Kaveriporukan miehet olivat viikonlopun Hollannissa viettämässä pikkujouluja, joten naiset ja lapset kokoontuivat jälleen yhteen. Meidän laps löysi kirjastosta Angry Birdseistä tutun Stellan nimissä julkaistun leivonnaiskirjan (Stellan kakkukirja, Tammi, 2013). Nyt oli tarpeeksi syöjiä tuhoamaan kokonainen kakku, joten lupasin, että voimme kokeilla jotakin Stellan reseptiä. Lapsi päätyi sateenkaarikakkuun, kerroksittain toteutettuun juustokakkuun.

sateenkaarikakku6

Sateenkaarikakku

Ainekset
KEKSIMURUPOHJA
150 g vaaleita keksejä (esim. Digestive)
1dl voita

KOLME ANNOSTA JUUSTOKAKKUMASSAAsateenkaarikakku4
(limetin, mangon ja vadelman makuista), kuhunkin:
100 g tuorejuustoa
1 dl kermaa
100 g/1 dl marjoja tai hedelmiä (pakasteena tai soseena)
0,5 dl sokeria
2 liivatelehteä

PERUSTYÖVÄLINEIDEN LISÄKSI:
sauvasekoitin

10 nälkäiselle linnulle,
valmistusaika n. 1 t 30 mn + hyydytys yön yli

VALMISTELE kakkurengas (irtopohjavuoan reunus): aseta se tarjoiluastiaan ja leikkaa leivinpaperista renkaan korkuinen kaistale, jolla suoojaat vuoan reunan sekä estät kakkua tarttumasta siihen.

sateenkaarikakku3VALMISTA keksimurupohja. Murenna keksit mahdollisimman hienoksi muruksi ja lämmitä voi. Yhdistä keksimurut ja pehmitetty voi. Painele massa tasaiseksi kerrokseksi renkaan pohjalle.

VALMISTA juustokakkumassat haluamassasi järjestyksessä. Huomaa, että ensimmäinen massa jää kakussa alimmaiseksi. Yhdistä tuorejuusto ja kerma ja vaahdota pysyväksi vaahdoksi. Pane liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Kuumenna marjat tai hedelmät ja sokeri, soseuta tarvittaessa sauvasekoittimella. Purista liivatelehdistä ylimääräinen neste ja lisää ne kuumaan marja- tai hedelmäsoseeseen. Sekoita. Anna seoksen jäähtyä lähes huoneenlämpöiseksi ja sekoita pieninä erinä kermavaahtoon.

KAADA valitsemasi juustokakkumassa vuoan pohjalle ja tasoita nuolimella.

ANNA kerrosten hyytyä noin 20 min. ennen seuraavan kerroksen lisäämistä.

HYYDYTÄ valmista kakkua jääkaapissa vähintään 3 tuntia, mieluiten yön yli.

Ohje: **-
Sateenkaarikakku on helppo tehdä, mutta ohje ei ole kovin selkeäsanainen. Siis kermavaahtoa ei vaahdoteta erikseen? Onpa hankala mitta voille, 1dl, eikö se voisi olla grammoina? Lisäksi mietin pääni puhki, että mistä hedelmästä saan vihreän kerroksen. Lopulta päädyin makuyhdistelmään lime-mango-mansikka. Limesose? Laitoin sitten limen mehua hedelmälihoineen, mutta eihän siitä tule väriä kakkuun. Hetken mietin jo elintarvikeväriin turvautumista, mutta ajattelin, että mennään nyt tällä ja katotaan mitä tulee. Lisäksi minua mietitytti, että noinko kerros hyytyy 20 minuutissa niin pitkälle, ettei päälle kaadettava uusi kerros sekoitu alemman kanssa.

sateenkaarikakku5

Epäilykseni osottautuivat tosiksi: mangokerros ei ollut hyytynyt tarpeeksi.

Laitoin alimpaan kerrokseen kolmen limen mehun, jota tuli noin 0,75 dl. Laitoin limekerrokseen myös kolme liivatelehteä kahden sijasta, ja se hyytyi ohjeen mukaisesti 20 minuutissa niin, että sen päälle saattoi kaataa seuraavan eli mangokerroksen. Sen sijaan mango-tuorejuustoa-kerma-seokseen laitoin vain kaksi liivatelehteä ja se ei ollut hyytynyt vajaassa puolessa tunnissa tarpeeksi. Mangokerros alkoi rullautua reunoja kohti, kun kaadoin mansikkaseosta päälle, muttei lopulta onneksi pahemmin sekoittunut mansikkakerroksen kanssa.

Maku: **
Tässä makukombossa mango maistui voimakkaammin kuin muut, vaikka muuten lime-mango-mansikka oli onnistunut yhdistelmä. Rääppiäispalaa syödessäni puolestaan tuorejuusto maistui voimakkaimmin. Pohjasta tuli niin tiivis, että se oli kova leikata. Kakku oli hyvänmakuinen, muttei mikään tajunnanräjäyttävä makuelämys. Koemaistajat vakuuttelivat, että se on hyvää ja otin itsekin toisen palan.

sateenkaarikakku1

sateenkaarikakku2

Kakku olisi näyttävämmän näköinen, jos kerrokset erottuisivat toisistaan paremmin.

Ulkonäöllisesti sateenkaarikakku ei ollut yhtä näyttävä kuin kirjassa. Kakku olisi pitänyt tehdä pienempään vuokaan, jotta kerroksista olisi tullut korkeampia ja paremmin erottuvia. Toisaalta alin eli lime oli valjunvärinen (valkoinen) ja kaksi muuta kerrosta vähän epäonnistuivat, mikä vaikutti ulkonäköön.

Kakussa on paljon potentiaalia, vaikkei se ehkä nyt tällä kokeilulla minua vakuuttanut. Osa pettymyksestä menee oman sössimisen piikkiin, muttei ohjekaan ole täydellinen. Sen verran sateenkaarikakku on mielestäni kehityskelpoinen, että jos kokeilen tätä uudelleen, niin voisin kokeilla erilaisten marjojen yhdistelmää. Tekisi samalla vaivalla neljännen kerroksen: vadelma-mustikka-mansikka-mustaherukka. Ärsytti, kun jäi puolikas kermapurkki ja puolikas juustorasia ylimääräisiksi.

Advertisement

2 thoughts on “Kehityskelpoinen kakku

  1. Jäin miettimään, että olisiko lime-kerrokseen pitänyt laittaa myös limen kuorta. Olisiko siihen silloin tullut vähän enemmän vihreää väriä?

  2. Päivitysilmoitus: Vappukakku numero kaksi | Kiurunpesän keittiössä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s