Ylläri kakun sisällä

Heinähelteillä syntyneen lapsen synttäreitä juhlittiin jo ennakkoon tusinan 2–6-vuotiaan lapsen kanssa. Heti, kun näin M&M-karkeilla täytetyn Pinjata-kakun ohjeen Helsingin Sanomissa (7.5.2015) tiesin, että tämän teen hänen kaverisynttäreilleen.

DSC_0718

Pinjata-kakku

Valmistusaika 45 min + 2 t
n. 16 palaa

DSC_0691

Ensimmäinen pohja paloi.

DSC_0699

Toinen pohja lässähti.

DSC_0706

Tästä pohjasta ei leikata neljää kerrosta.

Pohja:
300 g huoneenlämpöistä voita
3 dl sokeria
5 kananmunaa
4½ dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
3 tl vaniljasokeria

Täyte ja kuorrutus:
150 g huoneenlämpöistä voita
4 dl tomusokeria
1 rkl sitruunamehua tai vettä
n. 4 rkl vadelmahilloa

Sisälle:
4 dl karkkeja, esim. M&M’s tai Meira

Päällys:
500 g sokerimassaa

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään. Kääntele ne nopeasti taikinaan.

* Kaada taikina voideltuun, jauhotettuun uuninkestävään kulhoon (vetoisuus n. 1,8 l).

Paista uunin alatasolla n. 1 t 10 minuuttia. Kokeile kakun kypsyys keskeltä tikulla.

Anna kakun jäähtyä n. 15 minuuttia vuoassaan. Kumoa tai irrota kakku. Laita vuoka takaisin päälle, niin kakusta irtoava kosteus ei haihdu. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Leikkaa jäähtynyt kakku neljään kerrokseen. Tee kahteen keskimmäiseen kerrokseen pyöreät reiät keskelle muotilla (halk. n. 8 cm) tai leikkaamalla terävällä veitsellä pienen lautasen reunoja pitkin.

* Tee kuorrutus. Vaahdota voi sähkövatkaimella sileäksi. Lisää vähitellen tomusokeria, kunnes seos on kuohkeaa. Lisää mehu tai vesi.

* Sivele alimmalle kakkupohjalle ohut kerros hilloa ja päälle ohut kerros kreemiä. Tee samoin kahdelle keskikerrokselle. Laita kakkupohjat päällekkäin.

* Kaada ”koloon” karkkeja. Laita päällimmäinen kakkukerros paikoilleen.

* Levitä kakun päälle ohut kerros kreemiä. Parhaiten se onnistuu kuumaan veteen kastetun veitsen avulla. Kreemi auttaa sokerimassaa pysymään paikoillaan.

Kauli sokerimassa tuorekelmun tai tomusokerilla jauhotetun työpöydän päällä levyksi. Nosta levy kakun päälle. Siisti reunat ja taittele ne kakun alle. Tee halutessasi ylijääneestä sokerimassasta koristeita kakun päälle. Voit myös käyttää marsipaanikoristeita.

Vinkki: Voit täyttää kakun myös marjoilla. Esimerkiksi pensasmustikat sopivat hyvin.
Resepti: Sanna Kekäläinen

Ohje: **-
Ensimmäinen ajatus, kun oli lukenut ohjeen läpi: vain neljä ruokalusikallista hilloa täytteeksi! Aika vähän. Tai siis todella vähän. Eihän se riittänyt mihinkään, pelkästään ensimmäiseen kerrokseen meni neljä ruokalusikallista hilloa.

DSC_0715

Maku: *
Onnistuin polttamaan ensimmäisen kakkupohjan. En tiedä epäonnistuiko palanut pohja muutenkin, sillä se suorastaan tihkui rasvaa, mikä ei vaikuttanut kovin herkulliselta. Lisäksi se oli niin matala, ettei siitä olisi leikattu neljää kerrosta. Hetken jo mietin, että teen uuden perinteisellä sokerikakkuohjeella, joka varmasti onnistuu ja maistuu lapsille. Sitten aloin miettiä, sulavatko M&M-karkit kostutetun pohjan sisälle. Ohjeen mukaista pohjaahan ei kostuteta ollenkaan. Lopulta tein pienen kokeilun: kostutin leipäpalan, heitin sen päälle karkkeja ja painoin toisen leipäpalan päälle, annoin olla hetken aiDSC_0698kaa. Lopputuloksena se, että M&M:ien kuori suli. Näky ei ollut kovin herkku ja epäilin, etteivät ne sitten valmiista kakusta valu kivana nauhana kuten lehden kuvassa.

Päädyin siis tekemään toisen pohjan ohjeen mukaisesti. Se sitten lässähti keskeltä, mutta onneksi se ei haittaa, kun keskeltä leikataan joka tapauksessa osa pois. Lisäksi pohjasta numero kaksikaan ei tullut niin paksua, että siitä leikkaisi neljää kerrosta.

Luotto siihen, kuinka hyvin karkit kestävät nätteinä kakun sisällä, ei ollut tässä vaiheessa suuri. Yleensä kasaan täytekakun edellisenä iltana ja ainoastaan koristelen juhlapäivänä. Nyt  en uskaltanut ottaa riskiä, että karkit sulavat yön aikana ja ovat pelkkää suklaamössöä, joten tein täyttämisen ja koristelun niin viime tipassa kuin mahdollista.

Yhdistelemällä ensimmäisestä pohjasta leikatun keskiosan ja pohja numero kakkosen, sain kakusta tarpeeksi korkean karkkikeskustaa varten. Jos hillon määrä on ohjeessa alakanttiin, niin samoin on sokerimassan. 500 grammaa ei riittänyt kakun peittämiseen. Onneksi olin ostanut myös sokerimassaa ennemmän kuin ohjeessa käskettiin. Kaikista hankaluuksista huolimatta sain kakun täytettyä, koottua ja koristeltua. Lopputulos oli pinnaltaan hieman epätasainen, mikä häiritsi ainoastaan minua.

Kuten vähän aavistelin etukäteen, niin pinjata-kakku tällä ohjeella toteutettuna ei mikään makuelämys ollut. En ole suuri voikreemin ystävä, joten se jo vähän tökki, lisäksi pohja oli mielestäni liian raskaan makuinen. Ei tämä muiltakaan maistajilta saanut suurta ylistystä, mutta karkit pysyivät kohtuullisen siisteinä sisällä ja valuivat ulos hauskasti. Ja lapsi oli tyytyväinen kakkuunsa, mikä oli pääasia.

DSC_0744

Kiurunpesän koekeittiö:
Ajattelin olla rohkea ja kokeilla kakun täyttämistä karkeilla, mutta tehdä ihan perinteisen sokerikakkupohjan ja täyttää sen reilusti hillolla ja kermavaahto-rahkaseoksella kuten yleensä täytän täytekakut. Lapsen syntymäpäiviä kun juhlitaan ainakin kertaalleen, mahdollisesti vielä kahteen otteeseen tämän kesän aikana.

Advertisement

One thought on “Ylläri kakun sisällä

  1. Päivitysilmoitus: Ruusuja pienelle prinsessalle | Kiurunpesän keittiössä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s