Lähtölaukaus jouluun

Meidän tonttupoikamme täyttää jouluna vuosia, mutta syntymäpäiviä juhlitaan kummien ja parin serkun kanssa jo ennakkoon. Pakastin on jo alkanut pikku hiljaa täyttyä juhlatarjottavista, joista yksi tulee olemaan saaristolaisleivät graavilohella. Aiempina vuosina olen leiponut saaristolaisleipiä Kotilieden ohjeella, mutta nyt googlasin reseptejä uudelleen ja päädyin Teresa Välimäen versioon. Perusohje tai ainakin raaka-ainelista ovat lähes jokaisessa samanlaiset, mutta toiset ohjeet ovat selkeitä ja toiset hiven kryptisiä, vaikka onkin kyse sekoita ja paista -tyyppisestä leipomuksesta.

saaristolaisleipäHelppo saaristolaisleipä
Ainekset
1 dl piimää
50 g hiivaa
2,5 dl siirappia
2 tl suolaa
3 dl kaljamaltaita
3 dl ruisleseitä
5 dl ruisjauhoja
7 dl (noin) vehnäjauhoja

vuokien voiteluun: voita
leipien voiteluun: siirappivettä (puolet siirappia ja puolet vettä)

Valmistusohje:
Tällä Teresa Välimäen reseptillä leivot kaksi saaristolaisleipää. Anna toinen saaristolaisleipä vaikka joululahjaksi ystävälle.

Valmista saaristolaisleipä näin:
1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva ja kaikki muut aineet. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa 1,5 tuntia.

saaristolaisleipä (4)2. Sekoita kohonneesta taikinasta puuhaarukalla ilmakuplat pois. Kaada taikina kahteen 1,5 litran voideltuun leipävuokaan ja tasoita leipien pinta. Anna saaristolaisleipien kohota puolisen tuntia.

3. Paista saaristolaisleipiä 175-asteisessa uunissa alatasolla noin 1 tunti. Voitele leipien pinta siirappivedellä ja jatka kypsentämistä vielä noin 30 minuuttia.

4. Kumoa leivät heti uunista oton jälkeen ritilälle. Anna jäähtyä liinan alla. Laita saaristolaisleivät viileään tekeytymään 2–3 päiväksi, niin maku ja rakenne paranevat.

Ohje: **½
Ihan ensimmäiseksi huomio: ohjeessa on typo, piimää toki pitää olla litra eikä desilitra. Saaristolaisleivän ainekset vain sekoitetaan keskenään, eikä vaivata ollenkaan – kuulostaa ihanan helpolta. Ja sitä se onkin. Ainoa ongelma onkin, kun meidän uunimme on aika tehokas, niin mistä tietää milloin vuokaleipä on valmis.

saaristolaisleipä (3)

Lopputulos: **+
Arvaahan sen miten siirappivedellä valelun kanssa kävi: siellä ne siirapit olivat uunin pohjalla. Muistin, miksi olin aiemmin valinnut sellaisen saaristolaisleivän ohjeen, jossa sitä ei tehty. Vaikka leivät onkin leivottu pikkumiehen juhlia varten ja menivät pakkaseen odottamaan juhlapäivää, niin toki maistoimme palaset jo uunituoreena. Hyvää oli – jälleen, vaikkei vielä ollutkaan heittää graavilohiviipaletta leivän päälle. Jos vain malttaa, niin kannattaa antaa leipien olla kylmässä pari päivää, maku vain paranee.

saaristolaisleipä (2)

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s