Jouluperinteitä

Joulu syntyy perinteistä, ja Kiurunpesän joulunalusperinteisiin kuuluu sinapin teko. Erityisesti lasten kummeille lahjaksi menevän jallusinapin teko on jo saavuttanut niin vahvan aseman, että esikoisen kummisetä tuumasi yhtenä jouluna luottaneensa siihen, että meiltä tulee sinappia.

Alkuperäinen ohje on konjakkisinapille, mutta olen korvannut sen jaloviinalla. Ensimmäisen kerran näin tapahtui olosuhteiden pakosta, sillä olin tekemässä sinappia, mutta talossa ei ollut kokkaukseen sopivaa konjakkia. Koemaistaja nosti jallupullon pöytään ja sanoi, että laita tuota. Sen jälkeen tähän sinappiin ei ole konjakkia laitettu.

Alun perin bongasin ohjeen Helsingin Sanomista joitakin vuosia sitten, valitettavasti tarkempi julkaisupäivämäärä on jäänyt merkitsemättä, enkä löytänyt sitä enää lehden nettisivuilta.

jallusinappi (2)

Konjakkisinappi
1 dl sinappijauhetta
1 dl sokeria
1 dl kuumaa vettä
2 rkl etikkaa
½ tl suolaa
½ dl konjakkia

jallusinappi (3)Sekoita kattilassa sinappijauhe ja sokeri hyvin. Lisää kuuma vesi, etikka ja konjakki. Mausta suolalla. Hauduta hiljaisella tulella noin tunti.

Ohje: ***–
Resepti on helppo, aineet sekaisin ja hiljaiselle tulelle. Ja todellakin sinapin tekoon menee tunti. Alkuun sinappi on lirua, välillä tuntuu, ettei se ikinä sakene, mutta niin vaan kummasti kun tunti alkaa olla täysi, niin se ykskaks sakenee. Lopputulos on aika paksu.

Lopputulos: ***–
Oi, oi. Tätä parempaa sinappia ei taida olla. Pitkä haudutusaika tekee sen, ettei siinä maistu alkoholi, vaan jallun maku pehmenee antamaan juuri sopivan tujauksen. Annoksesta tulee noin pienen pilttipurkillisen verran. Kokeilin kerran tehdä jallusinapin tuplana, mutta se ei onnistunut niin hyvin. Tämä siis tarkoittaa, että sinappikattilaa lämmitetään Kiurunpesän keittiössä useampana iltana ennen joulua. Sinappi toimii erityisesti kinkun kanssa, ja yleensä teen yhden satsin myös vappunakkien kaveriksi.

Tänä jouluna sinappipurkit olivat vielä oman piltin tyhjentämiä purkkeja, mutta ensi vuonna joutuu varmaan taas pyytelemään vauvaperheiltä jeesiä.

Tänä jouluna sinappiastiat ovat vielä oman piltin tyhjentämiä purkkeja, mutta ensi vuonna joutuu varmaan taas pyytelemään vauvaperheiltä jeesiä.

Kiurunpesän muutos:
No se on tuo jo ingressissä mainittu konjakin korvaaminen jaloviinalla. Suosittelen kokeilemaan.

Advertisement

2 thoughts on “Jouluperinteitä

  1. Päivitysilmoitus: Eipä olisi tullut mieleen | Kiurunpesän keittiössä

  2. Päivitysilmoitus: Laiha korvike | Kiurunpesän keittiössä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s