Lakritsaiset mokkapalat

Pyhäinpäivä tuli ja meni viime viikonloppuna, mutta innostuimme lasten kanssa kotipäivän kunniaksi vielä tällä viikolla testaamaan Halloween-leivoksia. Tosin niistä tuli ehkä enemmän prinsessaleivoksia. Ohje löytyi viime viikon MeNaisista (44/2014).

lakritsimokkaruutu1

Halloween-leivokset
4 annostalakritsimokkaruutu7
Valmistusaika: 45 minuuttia
75 g voita tai margariinia
2 kananmunaa
1 ¼ dl sokeria
¾ dl kolajuomaa tai mustaa Jaffaa
2 ½ dl vehnäjauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
1 rkl lakritsijauhetta
(esimerkiksi Urtekram)
½ rkl vaniljasokeria
½ rkl leivinjauhetta
kuorrute:
50 g voita
½ dl maitoa
3 dl tomusokeria
punaista ja keltaista
elintarvikeväriä värjäämiseen
koristeeksi:
1 dl salmiakkihippuja (esimerkiksi Meira)

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sulata voi (tai margariini) ja jätä se sivuun odottamaan.
  2. Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita jauhot, kaakao, lakritsijauhe, vaniljasokeri ja leivinjauhe yhteen.
  3. Lisää jauhoseos munavaahtoon vuorotellen sulatetun voin ja kolajuoman kanssa. Nostele taikina nuolijalla tasaiseksi.
  4. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaa (koko noin 35 cm x 30 cm). Paista uunissa noin 15 minuuttia.
  5. Valmista kuorrute. Sulata voi kattilassa. Lisää maito. Lisää tomusokeri siivilän läpi ja sekoita tasaiseksi. Värjää kuorrute halutessasi oranssiksi. Levitä lämmin kuorrutus jäähtyneelle leivospohjalle. Koristele levy salmiakkihipuilla ennen kuin kuorrutus jäähtyy. Leikkaa paloiksi.
lakritsimokkaruutu6

Pieni apukokki vauhdissa.

Ohje: **
Neljä annosta?!?? Aika isoja annoksia tulee, jos 35 cm x 30 cm vuoassa paistetun leivoksen leikkaa vain neljään. Tainnu Halloween-haamu tehdä typon. Ohje on simppelin oloinen, eikä pitäisi olla vaikea mokkaruudut unissaankin leipaisevalle jauhopeukalolle. Lakritsijauhe ja kolajuoma kuulostavat erityisen mielenkiintoisilta ainesosilta, mutta niiden takia tätä aloin testaamaan.

lakritsimokkaruutu5

Taikinaa ei riittänyt koko pellille.

Lopputulos: **
Tätä epäilin jo alkujaankin, kun reseptin ensimmäisen kerran luin läpi: ohut tulee. Meidän uuninpeltimme on about 35 cm x 30 cm, ja kun teen pellillisen mokkaruutuja, käytän neljä munaa. Taikinaa ei voinut levittää koko pellille, mutta onneksi se oli sen verta paksua, ettei valunut itsekseen pitkin peltiä. Näin ohutta pohjaa ei todellakaan tarvinnut paistaa 15 minuuttia 200 asteessa, meidän leivonnaisemme olivat uunissa 12 minuuttia ja se ehti jo vähän kuivahtaa.

lakritsimokkaruutu4

Laitoin lopulta tomusokeria enemmän kuin ohjeen neuvomat 3 dl, noin 3,5 dl kaikkiaan.

Varsinaiset ongelmat syntyivät kuorrutteen kanssa. Onkohan tuo kolme desiä tomusokeria ohjeessa oikein, koska kuorrutteesta tuli todella lirua? Lisäksi kaadoin kuorrutteen ilmeisesti liian lämpimänä pohjan päälle, koska se vain valui pohjan päältä pois. Eikä se meinannut jähmettyä ollenkaan, yritin lusikoida sitä takaisin pohjan päälle aika huonolla menestyksellä. Ei muuten, mutta kun kuorrutetta oli niin ohuesti, niin pohja näkyi rumasti läpi. Ohjeen kohta, että salmiakkihiput täytyy levittää vielä lämpimän kuorrutteen päälle, taisi hämätä minua hoppuilemaan sen kanssa.

Lopulta vähän kikkailemalla kuorrute saatiin nätisti pysymään edes jotenkuten pohjan päällä, ja apukokki pääsi levittämään koristerakeet leivonnaisten päälle. Hyviä näistä tuli, eikä lakritsi maistunut liikaa, vaan just sopivasti antoi jännän vivahteen makuun. Jopa nuorimmat koemaistajat (2-veet ja 4-vee) mussuttivat palansa tyytyväisinä ja pyysivät lisää. Näitä voisi kokeilla uudestaan joko pienemmässä vuoassa, että lakritsapaloista tulisi paksumpia. Tai tuplaamalla taikinan määrän, jotta leivonnaisia tulisi kerralla koko pellillinen.

Pohja näkyy rumasti kuorrutteen läpi, mutta onneksi koristeet peittivät läpikuultavan pohjan.

Pohja näkyy rumasti kuorrutteen läpi, mutta onneksi koristeet peittivät läpikuultavan pohjan.

Advertisement

3 thoughts on “Lakritsaiset mokkapalat

  1. Leivoin näitä nyt uudelleen tarhan myyjäisiin ja tein kuorrutteen vähän eri tavalla. Sulatin margariinin ja sekoitin siihen maidon kuten alkuperäisessä. Sitten lisäsin sitä sekoitusta tomusokerin sekaan sen verran, että tuli sopivaa levitettäväksi. 1/3 margariini-maito-seoksesta jäi käyttämättä.

  2. Päivitysilmoitus: Yleisön pyynnöstä mokkista | Kiurunpesän keittiössä

  3. Päivitysilmoitus: Vierasvaraa | Kiurunpesän keittiössä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s