Vappua odotellessa

Pari vuotta sitten Hesarissa julkaistiin vappusiman ohje, joka innosti kokeilemaan siman tekoa – elämäni ensimmäistä kertaa ihan itse. Sitä edellisen kerran olin tainnut juoda omatekoista vappujuomaa, kun asuin vielä kotona ja äitini sitä teki. Nyt oma sima alkaa olla jo vappuperinne. Ohje on siis julkaistu Helsingin Sanomissa 19. huhtikuuta 2012 ja löytyy myös internetistä.

Vappusima
4 l vettä
250 g (n. 4 dl) fariinisokeria
250 g (n. 3 dl) sokeria
½ dl hunajaa
2–4 sitruunaa (koon mukaan)
(2 cm:n pala tuoretta inkivääriä)
herneen kokoinen pala tuoretta hiivaa

  • Pese sitruunat huolellisesti lämpimällä vedellä ja harjalla. Luomusitruunoille riittää huuhtelu. Kuori keltainen kuori ohuelti. Irrota sitruunoista valkoinen kuoriosa ja viipaloi sitruunat.
  • Kuori pieni pala inkivääriä ja suikaloi.
  • Kuumenna vesi kiehuvaksi. Lisää sokerit ja hunaja, sitruunankuorisuikaleet, sitruunaviipaleet ja inkivääriviipaleet joukkoon ja anna nesteen jäähtyä haaleaksi.
  • Liota hiivanokare nestetilkkaan ja sekoita kädenlämpöiseen simaan.
  • Anna käydä huoneenlämmössä 2–3 vuorokautta.
  • Siivilöi ja pullota sima. Nostele nestettä puhtaalla kauhalla suppilon ja harson tai siivilän avulla pulloihin. Varo, ettet sekoita pohjalle laskeutunutta sakkaa joukkoon.
  • Pudota halutessasi jokaiseen pulloon muutama rusina ja siirrä pullot kylmään. Siman valmistuminen vie viileässä noin viikon.

simaHSOhje: **+
Tämä on ainoa vappusiman ohje, jota olen kokeillut, mutta ymmärtääkseni se hieman eroaa yleisimmistä simaohjeista. Suurin ero on, että tämä pullotetaan vasta parin–kolmen päivän käymisen jälkeen. Reseptin ohessa julkaistussa jutussa kerrotaan, että näin pullojen poksahtelun riski pienenee. Niin tai näin, tämän perusteella siman tekeminen on lähes yhtä helppoa kuin heinänteko

Lopputulos: ***-
Minulle sima ei ole mikään vapun ehdottomuus, mutta kotitekoinen on sen verta hyvää, että nyt tein sitä jo kolmannen kerran itse. Tässä vappusimassa on kivasti hiilihappoa ja kunnolla rehellistä makua verrattuna kaupan valmiisiin. En muista, että olisin kertaakaan laittanut ohjeessa mainittua inkivääriä, mutta se voisi tuoda oman lisäsäväyksen tähän. Nyt vain jännitetään, että ehtiikö tämän vuoden satsi valmiiksi vappuaatoksi.

2 thoughts on “Vappua odotellessa

  1. Päivitysilmoitus: Hiivan jämät käyttöön | Kiurunpesän keittiössä

  2. Laitoin tänä vuonna ensimmäistä kertaa simaan ohjeessa mainittua inkivääriä. Ei tartte laittaa toiste, ilman oli parempaa. Palaamme inkiväärittömään simaan ensi vappuna.

Jätä kommentti