Yrityksen ja erehdyksen kautta

Lupasin kesällä 2012 (!!!) viedä työpaikan nyyttärihengessä pidetylle juhannuslounaalle jälkkärikakun. Koska onneton unohdin mojito-kakun silloin kotijääkaappiin, niin hyvityksenä lupasin viedä sen nyt maisteltavaksi ajatuksella parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Koska mutkat matkassa eivät loppuneet vain unohdukseeni melkein kaksi vuotta sitten, niin mojito-kakkua päästiin vihdoin eilen maistelemaan. Ohje on napattu ruokala.netistä.

mojitokaakku

Vaniljainen mojito-juustokakku
1,5 dl sokeria
1,5 dl vettä
1 vaniljatanko halkaistuna
3 oksaa tuoretta piparminttua tai minttua

Pohja
175 g LU Domino Minttu-keksejä
35 g voita tai margariinia sulatettuna 

Täyte
3–4 liivatelehteä
200 g maustamatonta Philadelphia-tuorejuustoa
4 dl vaniljalla maustettua rahkaa tai vaniljajogurttia
2 dl kuohukermaa
2 limen mehu ja raastettu kuori 

Koristeluun
reilusti tuoretta minttua 

Valmistusohjeet
1. Mittaa kaikki minttusiirapin ainekset kattilaan. Kiehauta ja keitä siirapiksi (n. 15–20 minuuttia). Nosta kattila liedeltä ja jäähdytä hieman.
2. Poista mintun oksat. Murskaa Domino Minttu -keksit jauheeksi monitoimikoneessa. Sekoita joukkoon sulatettu rasva. Painele seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle.
3. Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Sekoita tuorejuusto ja vaniljarahka keskenään. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Kääntele vaahto juusto-rahkaseokseen ja mausta täyte limen mehulla ja raastetulla kuorella. Liuota liivatelehdet, joista on puristettu liika vesi pois, vielä lämpimään minttusiirappiin.
4. Kaada seos täytteen joukkoon ohuena nauhana koko ajan hyvin sekoittaen. Kaada täyte keksipohjan päälle ja peitä vuoka kelmulla.
5. Hyydytä kakkua jääkaapissa vähintään 4 tuntia tai yön yli. Koristele pinta mintunlehdillä.
6. Tämä resepti on toteutettu yhteistyökumppanin kanssa. Lisää reseptejä osoitteesta www.keksihylly.fi.

Ohje: **-
Mojito-juustokakun ohje on sekava, kun samassa työvaiheessa tehdään siirappia ja pohjaa. Periaatteessa kakku on helppo tehdä, varsinkin jos on vastaavanlaisia tehnyt ennen, mutta silti ensimmäinen versio oli mennä mönkään. Syötävä siitäkin tuli, mutta yrityksen ja erehdyksen jälkeen toisella leipomiskierroksella homma onnistui kerralla. mojitokakku1A

Ekan kakun tein ohjeen mukaisesti eli ensin siirapin. No, kuten kuvasta näkyy, niin se ehti jäähtyä liikaa ja kovettua sillä aikaa, kun tein pohjaa ja täytettä. Joten työvaiheiden järjestystä hieman muokkaamalla kakku onnistuu, kun valmistaa pohjan ensin ja siirapin kiehuessa tekee täytteen. Siirappi kiehui 15 minuuttia ja ehti just sopivasti jäähtyä ennen täytteen sekaan sotkemista.

Lisäksi on pakko kritisoida ohjetta sen verran, että miksei siinä suoraan sanota 2 purkkia vaniljarahkaa (kahdesta purkista tuli ihan pikkusen vajaa neljä desiä – oli pakko mitata), ettei tarvisi kaupassa arpoa, että montako purkkia pitää ostaa (minen ainakaan osaa silmämääräisesti aina arvioida).

Lopputulos: **-
Tämä ei kyllä nouse minun juustokakkujen top kolme -listalleni, vaikka ajatus mojito-kakusta kuulostaa hyvältä. Joku terä jää mausta puuttumaan, vaikka vanilja, lime ja minttu muodostavat raikkaan makuyhdistelmän. Maistuuko kakku mojitolta? Joo, etäisesti kyllä. Ehkä. Muistaakseni (mun edellisestä mojitosta on hetki aikaa).

Kiurunpesän lisäys
Lisäsin nyt viimeisimpään versioon kuohukerman joukkoon puoli desiä tomusokeria, eikä siitä siltikään tullut liian makeaa, mutta jotain ”terästettä” kakku kaipasi. 

P.S.
Vasta jälkikäteen muistin, ettei mojito-kakku itse asiassa ollut se, jonka tein juhannuslounaalle 🙂 Kotiin taisi sittenkin unohtua appelsiini-kahvijuustokakku, joka on ehdottomasti juustokakut top kolme -listallani.

Advertisement

One thought on “Yrityksen ja erehdyksen kautta

  1. Päivitysilmoitus: Lempparijuustokakku | Kiurunpesän keittiössä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s