Vappukakku numero kaksi

Äitienpäivän iltana voi kaiken kakun syönnin jälkeen palata vielä viiikon takaiseen vappuun. Lapsi sai valita, mitä teemme nyyttärihengessä järjestetylle vappupäivän brunssille. Hän valikoi Stellan kakkukirjasta (Kustannusosakeyhtiö Tammi, 2013) kukkakedon kakun. Meidän vappumme oli siis kahden kakun juhla tänä vuonna.

Kukkakedon kakku

10–15 nälkäiselle linnulle
valmistusaika n. 1 t + kakkupohjan valmistus

AINEKSETvappukakku2 (3)
vaalea kakkupohja
sokerivesi
n. 1 dl aprikoosihilloa tai -marmeladia
n. 400 g marsipaania tai sokerikuorrutetta
1–3 dl tomusokeria (kuorrutteen kaulimiseen)

VANILJAKERMA
3 dl vispikermaa
2 rkl vaniljasokeria

VALMISTA kakkupohja hyvissä ajoin, mieluiten edellisenä päivänä. Kakkupohjan on annettava vetäytyä ja jäähtyä rauhassa ennen leikkaamista vähintään tunti paistamisen jälkeen. Pohjan voi jäähdyttää myös jääkaapissa.
VALMISTA vaniljakerma. Sekoita vaniljasokeri ja kerma ja vatkaa kunnes vaahto on kiinteää. Pane kermavaahto jääkaappiin odottamaan.
LEIKKAA kakkupohja kolmeksi kerrokseksi. Kokoa kakku suoraan tarjoiluastiaan.
KOSTUTA kakkupohjan alin kerros. Levitä ohut hillokerros tasaisesti koko pohjan pinnalle. Levitä hillokerroksen päälle 0,5–1 cm:n paksuinen tasainen kerros vaniljakermaa.
ASETA kakkupohjan keskimmäinen kerros vaniljakerman päälle, kostuta se ja täytä ensimmäisen tapaan. Nosta kolmas kerros päällimmäiseksi ja kostuta se. Levitä valmiiksi kootun kakun pinnalle ja reunoille ohut kerros hilloa tai marmeladia ja anna kakun vetäytyä jääkaapissa.
KAULI marsipaanista tai sokerikuorrutteesta tasainen, noin 3 mm:n paksuinen levy leivinpaperin päällä. Käytä runsaasti tomusokeria tarttumisen estämiseksi. Aseta levy varovasti kakun päälle. Aloita kuorrutteen tasoittaminen keskeltä ja huolehdi, ettei sen alle jää ilmataskuja. Leikkaa ylimääräinen kuorrute pois kakun reunoilta veitsellä ja viimeistele kuorrute silittämällä se tasaiseksi kämmenellä.
VALMISTA koristeet kaulimalla halutun väristä marsipaania tai sokerimassaa ohueksi levyksi ja leikkaamalla muotilla valitsemiasi koristeita. Koristeet kiinnittyvät kakkuun helposti, kun niitä kostuttaa varovasti vedellä ja painelee ne kiinni kuorrutteeseen.

vappukakku2 (1)

Vaalea kakkupohja
5 munaa
3,5 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Valmista kakkupohja hyvissä ajoin, mieluiten edellisenä päivänä.

LÄMMITÄ uuni valmiiksi noin 170 asteeseen.
SIIVILÖI ja sekoita kuiva-aineet (vehnäjauhot, perunajauhot ja leivinjauhe) keskenään.
VATKAA kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Voit tarkistaa vaahdon kestävyyden piirtämällä sen pintaan kahdeksikon. Kun kahdeksikko jää näkyviin kokonaisena, on vaahto valmista.
LISÄÄ kuiva-aineet vaahtoon lastalla sekoittaen. Munavaahto on herkkää ja vaatii varovaista käsittelyä. Mitä vähemmällä sekoittamisella saat jauhot tasaisesti sekoitetuksi vaahtoon, sitä parempi lopputulos.
ANNOSTELE massa vuokaan ja tasoita pinta esim. nuolimella.
PAISTA uunin tehosta riippuen 160–175 asteessa 25–35 min (kiertoilmauunissa 165°C ja noin 30 min).
ANNA kypsän kakun jäähtyä vuoassa noin 15 min, ennen kuin irrotat sen. Kakkupohjan on annettava vetäytyä ja jäähtyä rauhassa ennen leikkaamista vähintään tunti paistamisen jälkeen. Pohjan voi jäähdyttää myös jääkaapissa.

vappukakku2 (2)

Sokerivesi
5 dl vettä
1 dl sokeria

Mittaa vesi ja sokeri kattilaan. Jos käytät makuaineita, lisää ne veteen tässä vaiheessa. Kuumenna neste ja anna sen kiehua vähintään 5 min. Jäähdytä neste ennen käyttöä. Kostutusvettä voi käyttää huoneenlämpöisenä, mutta parasta on jäähdyttää se jääkaappikylmäksi.

Ohje: **+
Kukkakedon kakun ohje on selkeä, mutta niin pitää juniorikokeille suunnatussa kakkukirjassa ollakin. Itse hypin osan ohjeista ohi, mutta juniorileipureiden on hyvä tietää, miten testataan onko munavaahto valmista. Itseäni reseptissä vähän epäilytti, että noinko muka desi hilloa/marmeladia riittää viiden munan kakun täytteeksi.

vappukakku2 (4)

Maku: **+
Täytyy tunnustaa, etten odottanut kovin suuria kukkakedon kakulta. Aiemmin tästä kirjasta testattu sateenkaarikakku oli pettymys, eikä kukkakedon kakun täyteainekset oikein vakuuttaneet minua. Päinvastoin täyte vaikutti aika vaatimattomalta, pelkkää hilloa ja kermaa. Ensimmäinen yllätys oli, että pohja onnistui heti kerralla. Viime aikoina minulla on hieman vastustanut täytekakkupohjien leipomisen kanssa: milloin palanut, milloin lässähtänyt, milloin olen vatkannut munavaahdon pitkin keittiötä. Muutenkin tämä oli ihan kelpo täytekakku, joka näytti maistuvan kaikille brunssivieraille – isoille ja pienille. Kohtalaisen ”vähällä” vaivalla sai vieläpä hyvännäköisen kakun, kun sinnikkäästi metsästin valmiit vohvelikukat kakun koristeeksi (neljännestä kaupasta löytyi!). Jäi ainoastaan harmittamaan, etten lorauttanut kaapista löytyvää ruusuvettä sokeriveden sekaan. Se olisi voinut tuoda hienostuneen makulisän aprikoosin ja vaniljakerman rinnalle.

P.S.
Eihän se desi aprikoosimarmeladia riittäänyt mihinkään. En tiedä desilitroissa paljonko sitä meni, mutta 1,5 rasiallista on enemmän kuin yksi desi.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s