Melkein paniikki -kakku

Olen taas ollut ihan tuskissani, kun joulun alla julkaistaan iso määrä ihania reseptejä, joista haluaisin suurin piirtein joka toista kokeilla. Onneksi on tonttupojan syntymäpäivät, niin minulla on syy tarttua uusiin ohjeisiin. Glögi-juustokakun ohjeeseen törmäsin Maku-lehden Instagramissa. Olin jo päättänyt leipoa erittäin mielenkiintoiselta kuulostavan popcorn-kakun, mutta glögikakku näytti niin houkuttelevalta, että muutin mieleni. Ohje löytyi lehden nettisivuilta.

Glögi-juustokakku

Glögi-juustokakku on joulun ihanin kakku! Hyödynnä pohjaan ylimääräiset piparkakut. Täyteläinen valkosuklaamousse on ihana makupari pipareille ja glögikiilteelle. Katso VIDEO, kuinka kakku valmistuu!

AINEKSET
(16 palaa)

glögikakku5PIPARKAKKUPOHJA
200 g piparkakkuja
100 g voita

VALKOSUKLAAMOUSSE
2 dl kuohukermaa
300 g tuorejuustoa (maustamatonta, ei kevyttä)
150 g valkosuklaata
1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
4 kpl liivatelehteä
2 rkl sitruunamehua

GLÖGIKIILLE
3 kpl liivatelehteä
2 dl glögitiivistettä
1 dl vettä

KORISTELUUN
50 g valkosuklaata (rouhittuna)

TEE NÄIN
4 t 40 min, 40 min aktiivinen, 4 t passiivinen

Glögi-juustokakku valmistuu näin:

Jauha piparit monitoimikoneessa hienoksi. Voit myös murskata piparkakut puhtaassa pakastepussissa, kaulimella päältä painaen.

Sulata voi ja sekoita siihen piparimuru. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (Ø 22 cm) reunan ja pohjan väliin. Painele keksimuru tiiviisti vuoan pohjalle. Siirrä piparkakkupohja jääkaappiin odottamaan.

Valmista valkosuklaamousse. Vatkaa kerma vaahdoksi. Notkista tuorejuusto. Paloittele valkosuklaa ja sulata se miedolla teholla (350 w) mikroaaltouunissa, 30 sekunnin välein sekoittaen. Yhdistä kermavaahto, tuorejuusto ja valkosuklaasula. Mausta seos sokereilla.

glökikakku3

Liota mousseen tulevia liivatelehtiä kylmässä vedessä viisi minuuttia. Kuumenna sitruunamehu kattilassa ja nosta pois liedeltä. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois. Liuota liivatteet kuumaan sitruunamehuun. Anna liivateseoksen jäähtyä hetki. Sekoita se muihin mousseaineksiin ohuena nauhana. Levitä ja tasoita mousse piparkakkupohjalle.

Nosta juustokakku jääkaappiin muutamaksi tunniksi hyytymään.

Liota kiillettä varten liivatelehtiä kylmässä vedessä viitisen minuuttia. Yhdistä glögitiiviste ja vesi. Mittaa 1/2 dl valmista glögiä kattilaan. Kuumenna glögi kiehuvaksi, ja nosta kattila pois liedeltä. Purista liivatelehdistä ylimääräinen neste pois ja liuota liivatteet kuumaan glögiin. Lisää liivateseokseen loput 2 1/2 dl glögiä. Anna seoksen jäähtyä haaleaksi ja valuta se varovasti valkosuklaamoussen päälle.

Peitä kakku ja nosta se jääkaappiin hyytymään 4–5 tunniksi tai yön yli.

Säilytä glögi-juustokakku ennen ja jälkeen tarjoilun jääkaapissa.

Koristele glögi-juustokakku rouhitulla valkosuklaalla.

glögikakku2Ohje:
Ensin ohje hymyilyttää. Tuorejuuston kohdalla lisäys ”ei kevyttä”. Kunnon meininki, tämä ei ole mikään painonvartijan kakku – peukku sille. Sitten ihmetyttää, että ”ylimääräiset piparit”. Mitähän ne sellaiset ovat, ei meidän huushollissamme jää yhtään ylimääräistä piparia. Ei ainakaan 300 grammaa. Piti ihan ostaa kaupan pipareita pohjaa varten.

Hymy hyytyi, kun glögikiille oli jo jäähtymässä. Rupesin lukemaan ohjeesta kirjoitettuja kommentteja, varsinkin niitä jotka jäävät ”lisää kommentteja” -klikkauksen taakse. Mitä ihmettä, kiilteessä on joko liian vähän liivatetta tai liian paljon nestettä. Puhelimen näytöltä tiirasin kommentteja, enkä ollut varma oliko ohje korjattu vai ei. Varuiksi äkkiä vielä yksi liivate kylmään veteen lillumaan ja osa kiilteestä takaisin kattilaan lämpiämään. Käytin siis kolmeen desiin neljä liivatetta. Eikä se ollut ainoa hetki, joka kakun leipomisessa aiheutti muutaman kirosanan livahtamisen.

Huom!
Ohjeessa todellakin kiilteen nesteen määrä on yhteensä 3 dl. Kommenttien perusteella lehden toimituksessakin on huomattu virhe ja ohjetta muutettu, mutta miten sitä on muutettu – siitä ei ole mainintaa. Nyt ainesosalistassa ja ohjeessa on sama määrä nestettä, vaikka lehden Emilia väittää kommenteissa, että nestettä pitäisi olla 2 ½. Mikä lie totuus, kolmella desillä tuli tarpeeksi paksu, että valkosuklaa-mousse kuultaa vain vähän sen läpi.

glökikakku4

Valkosuklaamousse nousi rumasti kiilteen päälle.

Toinen paniikki iski siinä vaiheessa, kun kaadoin mielestäni hyvin jäähtyneen kiilteen kakun päälle. Myös valkosuklaa-mousse oli jo tarpeeksi hyytynyt, jotta kiilteen saattoi kaataa. Taas pääsi ärräpäitä, kun huomasin, että alempi kerros alkoi sekoittua kiilteen joukkoon. Pieni panique päällä mietin jo hätäsuunnitelman, johon liittyi lähileipomo. Vuoka äkkiä jääkaappiin, ja tunnin päästä varovainen kurkistus. Okei, vielä ei voitu tuulettaa, mutta kerrokset eivät olleet sekoittuneet lopulta järkyttävän paljon. Ehkä tästä selvitään laittamalla koristesuklaata to-del-la paljon (eli soitto koemaistajalle, että kun lähdet töistä niin tule kaupan kautta ja tuo lisää valkosuklaata).

glögikakku6Eikä siinä vielä kaikki. Juhlat jouduttiin sairastapauksen vuoksi siirtämään viikolla eteenpäin. Tuuppasin kakun pakastimeen ja toivoin, että se kestää sen. En tiedä johtuiko kiilteen valuminen reunoille pakastamisesta vai edellä kerrotuista ongelmista, mutta se oli rumasti valunut pitkin kakun reunaa ihan väärään paikkaan. Vieraat olivat kovasti sitä mieltä, että kakku näytti hienolta, mutta omaan silmään se kyllä vähän sattui.

glökikakku8Maku: **½
Glögi ja valkosuklaa sopivat mahtavasti yhteen, ja pipari täydentää hienosti niiden makuja. Halusin peittää kiilteen kanssa tulleet ongelmat ja rouhin päälle oikein reilusti valkosuklaata. Se oli liikaa. En ole valkosuklaan ystävä (eihän se ole edes kunnon suklaata), se on liian sokerista ja tässä sitä nyt oli niin paljon, että valkosuklaa peitti alleen varsinaisen kakun makuja. Joka tapauksessa glögi-juustokakku sai ylistäviä kehuja juhlavierailta. Sen verran jäi harmittamaan erinäiset ongelmat sen tekemisessä, että ehkä tätä täytyy tälle joululle kokeilla vielä uudelleen.

Huom!
Huomasin nyt, että Maku-lehden nettisivuille oli lehden puolesta kommentoitu, ettei kakkua suositella pakastettavaksi.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s