Totuus tuliaisista

Käsi ylös kaikki, jotka ovat tuoneet ulkomaan matkoilta kotiin tuliaisena ruokatarvikkeita. Käsi ylös kaikki, joilla ne ovat jääneet pölyttymään kaappiin. Niinpä. Tunnustan, että olen itsekin välillä nakannut roskiin päiväykset paukkuneet -ruokatuliaisia. Silti niitä tulee reissusta aina ostettua. Vuosi sitten toimme Kanarialta kotiin kaksi erilaista mojo-kastiketta ja ehdin jo pelätä, että nämäkin unohtuvat kaappiin. Ällös huoli, otimme itseämme ihan niskasta kiinni ja teimme uuden sadon perunoista ryppypottuja, jotta kastike tulisi syötyä. Tein perunat Maku-lehden sivuilta poimitulla ohjeella ja apuna oli myös Kotikokin ohje.

ryppypotut1Ryppyperunat

AINEKSET
1500 g perunoita
6 rkl merisuolaa (karkeaa)

TEE NÄIN
Pese perunat huolellisesti, mutta älä kuori niitä. Kumoa perunat kattilaan ja lisää joukkoon suola. Lisää vettä, kunnes perunat peittyvät.
Kuumenna kiehuvaksi ja keitä perunoita noin 20 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä.
Valuta suurin osa vedestä pois ja nosta kattila takaisin liedelle. Haihduta loppu vesi keittämällä ja ravistele kattilaa samalla, kunnes ryppyperunat ovat kuivia.
Syö ryppyperunat kuorineen punaisen mojo-kastikkeen kanssa.

Ohje: **
Voisi kuvitella, että perunoiden keitto ei ole kovin vaikeaa, mutta niin se vain tuntui olevan. Suolan määrä perunoiden määrään suhteutettuna on joka ohjeessa eri ja löysinpä yhden, jossa ryppypotut tehdään uunissa. Joka tapauksessa suolaa saa olla reiluakin reilummin. Loppuveden haihdutuksen aikana olin vähän epäluuloinen, että näinkö näistä tulee oikeanlaisia, mutta kyllä ne lopulta muistuttivat ryppyperunoita. Odotin itse, että kuori olisi ollut vieläkin enemmän kurtistunut. Ehkä uusien perunoiden hento kuori ei siihen taivu tai suolaa olisi saanut olla enemmän.

Maku: **
Etukäteen vähän jännitti, että tuleeko perunoista liian suolaisia lasten makuun. Suurin osa suolasta jää kuoreen, joten lasten lautasille meni kuorittuja pottuja. Ne näyttivät maistuvan hyvin, vaikka eivät niin hyvin uponneet kuin uudet perunat voikastikkeen kanssa. Omaan suuhun perunat maistuivat hyvälle, kastikkeen kanssa ne olivat kelpo lisuke. Sen verran täytyy asiaa vielä uudemman kerran harjoitella, että saamme maistaa myös vihreää mojo-kastiketta, joka vielä kaapissa odottaa. Eikä sen mojo-kastikkeenkaan teko itse ole niin kamalan vaikeaa, että sitä tarvisi Kanarialta asti lähteä hakemaan.

ryppypotut2

Hyvät tuliaiset
No, mitä tuliaisia meillä tulee syötyä? Kaikki maailmalta kotiin tuotu kahvi on juotu. Samoin kaikki oliiviöljyt on käytetty. Aasiasta roudasimme muutaman maustesekoituksen ja marinadin, jotka osoittautuivat todella hyviksi. Maustetut suolat säilyvät pitkään, mutta niitäkään ei kannata jättikokoisia purkkeja pakata matkalaukkuihin. Sen sijaan suurin osa maustesekoituksista on jäänyt käyttämättä. Samoin kaapissa on kuivattua chiliä, jota ei juuri koskaan tule laitettua mihinkään ruokaan.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s