Nyhtöpossua à la Bistro Sascha

Vietimme tyttöjen kanssa mökkiviikonloppua ja ajatuksena oli viettää aikaa ulkona, mutta myös syödä hyvin. Piti siis löytää illallisruoka, joka valmistuisi kuin itsekseen, jotta kenenkään ei tarvitsisi viettää aikaa keittiössä kauniina kevätpäivänä. Ratkaisu löytyi, kun ystäväni, kollegani ja suuri kulinaristi Satu antoi nyhtöpossureseptinsä käyttöömme. Onnekkaat tuntevat Sadun kotikeittiön Bistro Saschana, ja hän loihtii myös metsäolosuhteissa gourmeeta, joten luotto reseptiin oli vankka. Bistro Saschan luvalla julkaisen possun ja kastikkeen ohjeet nyt tässä.

Uuden reseptin lisäksi pääsin kokeilemaan uutta ruuanvalmistustapaa. Käytössämme oli leivinuuni, jollaista tosin kukaan meistä ei ollut aiemmin käyttänyt. Viikonlopun emäntä oli saanut uunia varten lämmitys- ja käyttöohjeet, joten rohkeasti päätimme ottaa leivinuunin haltuun ja tehdä possun siinä.

nyhtis3

Nyhtöpossu à la Bistro Sascha valmiina uuniin.

 

Nyhtöpossua bbq
n. 4-5 hlöä

nyhtis2

Vain luu jäi käteen, kun possua tarjolle nostelin.

1-1,5 kg possunlapaa*
3-5 valkosipulin kynttä
2 sipulia
viherpippureita
mustaa pippuria
suolaa
hyvää kasvis-/lihalientä
(juureksia liemeen maun mukaan: pari porkkanaa, palsternakan palanen…)

1. Ota liha ajoissa lämpiämään, n. 1 h huoneenlämmössä.
2. Leikkaa pois kamara ja ylimääräinen rasva, MUTTA älä terveysinnossasi liioittele, loppu sulaa uunissa mureuttaen possun.
3. Kuivaa liha talouspaperilla ja ruskista pinta ”kiinni” paistinpannulla pienessä määrässä öljyä/voita.
4. Valmiiksi suolattu lapa ei tarvitse lisää suolaa, mutta raakapossun pintaa hierotaan hyvää sormisuolaa reippaasti ja annetaan hetki ”sulaa/suolautua”.
5. Kuori sipulit, lohko normisipulit ja litistä kynnet kevyesti rikki.
6. Valmista n. 5 dl hyvää kasvis-/lihalientä fondista tai kuutiosta.
7. Aseta lapa uunivuokaan, hiero pintaan hieman rouhittua mustapippuria ja reilusti kevyesti murskattuja viherpippureita. Lisää joukkoon sipulit, juurekset ja lientä niin että possu melkein peittyy.
8. Paista 175-180° uunissa n. 5 tuntia, kunnes liha on haarukalla kokeiltaessa revittävän/lohkeavan ylikypsää. Käännä possu ympäri ainakin kerran paiston aikana että mausteliemi muhii tasaisesti eikä pinta kuiva.

BBQ kastike
Erittäin ”ohjeellinen” resepti

n. 0,5-1 dl tummaa ruokosokeria
tilkka vettä
possunpaistoliemi
iso loraus Ketjap Manis -soijaa
2 litistettyä valkosipulinkynttä
pala inkivääriä
tabascoa tulisuuden säätöön

1. Sulata sokeri vesitilkan kera paksupohjaisessa kasarissa. Anna paahtua kuplien hetken, mutta älä polta.
2. Lisää lämmin, siivilöity paistoliemi ja ketjap manis. Varo nestettä lisättäessä, kuuma sokeri voi ”räiskähtää” ikävästi.
3. Heitä joukkoon valkosipulin kynnet ja inkiväärin palat. (selkeinä paloina, noukitaan pois ennen tarjoilua!).
4. Anna kiehua kasaan hiljakseen poreillen, kunnes kastike sakoaa. Mikäli kaipaat suurustetta käytä kastike-maizenaa tai vastaavasti lisää valmista liha-/kasvislientä. MAISTA välillä, säädä suola ja tulisuus makusi mukaan.

Ohje ***-
Ohje on suuntaa-antava, mutta tämänkaltaisen pöperön kanssa ei nyt ole muutenkaan niin nöpönuukaa. Ihan hirveesti ei voi ryssiä, jos osaa lihanlaiton perusteet, eikä rupea liikaa sooloilemaan. Tunnustan kuitenkin, että parissa kohtaa turvauduin master chefin tukipalveluun, jotta possusta tulisi täydellinen.

Maku: possu **1/2, kastikkeen kanssa ***-
Ohjeen mukaan possu on valmis viidessä tunnissa, mutta leivinuunin lämpö laski hitaammin kuin olimme arvelleet, joten tämä valmistui vähän reilussa neljässä. Hiven siis piti ihmetellä, että onko possu nyt valmis vai ei. Onneksi asian varmistaminen oli helppoa maistamalla. Ja kyllä, aika herkkua tuli. Viherpippurit jäivät murskaamatta, joten ehkä niistä olisi saanut tulla vielä vähän enemmän makua, mutta kukaan muu ei tainnut huomata tätä puutetta.

Kastikkeen teko vaatikin sitten hiven enemmän päänvaivaa, sillä tällaiselle ei niin kokeneelle kastikekokille suuripiirteinen ohje on haastava. Ihan aluksi näytti, ettei se sakene ollenkaan (ehkä paistoliemi ei ollut tarpeeksi lämmintä). Olin jo suurustamassa sitä, mutta päätin odottaa sen aikaa, että ciabatta saadaan uunista. Ja kas, se olikin sillä aikaa kiehunut juuri sopivasti kasaan. Tai itseasiassa liiankin kasaan, ja jouduin jatkamaan sitä vedellä, sillä kattilassa oleva tavara muistutti enemmän siirappia kuin kastiketta. Olin siis turhan hätäinen. Possu oli hyvää sellaisenaan, mutta kastike ehdottomasti kruunasi sen – aivan loistava kaksikko.

nyhtis1

*) Bistro Saschan vinkki:
Nyhtöpossu toimii hampurilaisten tai pitataskujen täytteenä sekä risotossa tai paistoliemen kanssa. Ajattelin, että Kiurunpesässä voitaisiin vappuna tehdä tästä hampurilaisia tai tortilloja. Lihaksi Bistro Sascha suositteli Tammisen suolalapaa (ei, kumpikaan meistä ei edusta ko.lihataloa), josta mekin teimme nyhtiksemme. Jos käytät raakapossua, varmista riittävä suola. Me söimme nyhtiksen kaverina valikoiman erilaisia tapaksia: oliivitahnaa (ohje tulossa), machegoa ja viikunahilloa, ciabattaa, vihersalaattia, ilmakuivattua kinkkua, marinoituja katkarapuja ja simpukoita tomaattikastikkeessa. Jälkkärinä oli Bailey’s suklaamousse.

Advertisement

One thought on “Nyhtöpossua à la Bistro Sascha

  1. Päivitysilmoitus: Lukutaidoton kokki | Kiurunpesän keittiössä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s