Tämäkään ei ole maksettu mainos

Kaupalliset tiedotteet osoittautuivat loistavaksi inspiraation lähteeksi, kun mietin tonttupojan syntymäpäiville tarjottavia. Edellisen tekstin Petteri Punakuono -muffinien lisäksi löysin mainoksesta ohjeen luumu-kanelikakulle, jota halusin kokeilla. Kyseessä oli Valion mainos, jonka olen bongannut syksyn aikana useammastakin aikakauslehdestä, muun muassa siitä jo edellä mainitusta Pirkka ruoka -lehden numerosta 4/2014. Ohje löytyy myös Valion sivuilta.

luumu-kanelikakku_1

Luumu-kanelikakku
8 annosta

PIPARIMURUPOHJA
150 g piparkakkuja, esim. Annas
100 g Valio voita
1 tl kanelia
TÄYTE
4 liivatelehteä
2 dl Valio vispikermaa
2 prk (à 200 g) Valio maustettua rahkaa luumu-kaneli
1 rkl sokeria
1 ½–2 rkl mantelilikööriä
PUOLUKKAKASTIKE
4 dl (200 g) puolukoita
2 ½ dl vettä
½–¾ dl sokeria
1 tl maissitärkkelystä

Murskaa piparkakut monitoimikoneessa tai muovipussissa. Kiehauta voi ja kaneli kattilassa. Nosta levyltä. Sekoita voisulaan piparimurut. Taputtele seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (Ø 22 cm) pohjalle ja n. 3 cm ylös reunoille. Paista murupohjaa uunin alatasolla 175 asteessa 7 – 8 min. Anna jäähtyä. Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen n. 5 min ajaksi. Vaahdota kerma. Yhdistä rahka, sokeri ja likööri. (Halutessasi voit korvata liköörin 2 tl:lla vaniljasokeria.) Valuta vesi liivatelehdistä. Sulata ne pienessä kattilassa 1 rkl:aan kiehuvan kuumaa vettä. Lisää liivate rahkan joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Lisää kermavaahto. Kaada täyte jäähtyneen pohjan päälle. Jätä pinta aaltoilevaksi. Peitä kelmulla. Anna hyytyä jääkaapissa n. 4 tuntia tai yli yön.

PUOLUKKAKASTIKE
Mittaa kattilaan puolukat ja vesi. Anna kiehua keskilämmöllä n. 3 min. Purista marjat siivilän läpi. Makeuta mehu sokerilla. Sekoita maissitärkkelys pieneen tilkkaan kylmää vettä. Sekoita puolukkamehuun ja anna kiehua hetkisen. Tarkista maku. Jäähdytä. Valuta kastikkeesta raitoja kakkupaloille. Koristele halutessasi tomusokerissa pyöritetyillä kokonaisilla marjoilla tai suklaalastuilla.

Ohje: **+
Lukuun ottamatta sitä, että pohja paistetaan uunissa, niin tämä on perusperiaatteiltaan samankaltainen kuin monet muutkin rahkasta tai tuorejuustosta liivatteilla tehtävät kakut. Vähän minua ihmetytti, että miksi pohja paistetaan, mutta Valion sivuilla ohjeen yhteydessä olevista kommenteista syy selvisi: pohjaan saadaan paahteinen, aromikas maku, eikä se romahda reunoilta.

Lehtileikkeestä resepti olisi helpompi seurata, jos itse ohjeosuus olisi mainoksessa taitettu vähän väljemmin. Nyt yhtenä pötkönä kulkevaa tekstiä on hankala leipoessa seurata. Netissä ohje on helpommin seurattavassa muodossa.

Lopputulos: **
Etukäteen vähän jännitti, että maistuuko tämä ihan luumusopalta, joka on oma jouluruokainhokkini. Tykkään luumuista tuoreina ja kuivattuina, mutta en ole koskaan ymmärtänyt luumukeiton syvempää olemusta. Koska tykkään Valion muista maustetuista rahkoista, niin päätin antaa kakulle mahdollisuuden.

Vielä siinä vaiheessa, kun maistoin kulhon pohjalle jäänyttä täytettä, olin skeptinen. Itse antaisin luumu-kanelikakulle vain puolitoista tai korkeintaan kaksi miinus, mutta koska se näytti maistuvan vieraille hyvin, niin kakku saa kaksi ”kokinhattua” eli tähteä.

Luumu-kanelikakku kannattaa ehdottomasti tarjota puolukkakastikkeen kanssa, sillä sen kirpeys taittaa makua kivasti. Tosin en tiedä menikö suurustukseni jotenkin vikaan, mutta kastike olisi saanut olla paksumpaa.

luumu-kanelikakku_2

Ylemmässä kuvassa näkyy, kuinka kakun päälle kaadettu puolukkakastike muutti väriä. Ennen pöytään laittoa se oli vielä näin hehkeän punaista.

P.S. Koska kyseessä oli lastenjuhla, niin käytin manteliliköörin sijasta vaniljasokeria.

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s