Tammikuun keitto numero 2

Tammikuu on Kiurunpesässä julistettu soppakuukaudeksi, ja teeman mukaisesti tällä viikolla hellalla on porissut sipulikeitto. Ohje löytyi Kaisa Isotalon ja Raija Kuittisen Kotiruokaa -kirjasta (2001).

Sipulikeitto
4–5 sipulia
1–2 valkosipulinkynttä
1–2 rkl öljyä
noin 1 l kasvis- tai lihalientä
(tai noin 1 l vettä ja liemivalmistetta)
1 laakerinlehti
valko- tai mustapippuria
½–1 tl timjamia
(4 viipaletta vaaleaa leipää)
(2 dl juustoraastetta)

Kuumenna rasva kattilan pohjalla ja hauduta viipaloitu sipuli ja hienonnettu valkosipuli pehmeäksi ja läpikuultavaksi. Lisää vesi, suola, laakerinlehti ja hiven pippuria. Anna keiton kiehua hiljalleen noin 20 minuuttia. Mausta lopuksi timjamilla ja tarkista maku.
Sipulikeitto tarjoillaan usein kuorrutettuna. Jaa keitto annoskulhoihin ja pane kuhunkin kulhoon paahdettu leipäviipale tai pannulla paahdettuja leipäkuutioita ja juustoraastetta. Kuorruta keittoannokset grillissä tai uunissa 275 asteen lämmössä kullanruskeiksi.

Juustoinen sipulikeitto
Höystä keitto voimakkaan makuisella sulatejuustolla tai sinihomejuustolla ja kermalla.

Ohje: **-
Ohje on hieman hämmentävä, kun ainesosaluettelossa ei mainita suolaa ja sitten sitä pitäisi kuitenkin laittaa keittoon veden kanssa. Onkohan tässä vain tullut kirotus-/ajatusvirhe, ja suolan sijasta pitäisi lukea lisää kasvisliemi? Muuten ohje on simppeliltä ja helppo noudattaa.

sipulikeittoLopputulos: **
Tein tuon juustoisen version, sillä ajatuksena oli syödä keittoa useampana päivänä, eikä joka päivä jaksa kuorrutella keittoa. Laitoin Koskenlaskija Voimakasta noin 2/3 paketillista, ehkä sitä olisi voinut laittaa vielä enemmänkin, sillä maku jäi hieman vajaaksi. Soppa jäi sen verran juoksevaksi juustonkin kanssa, ettei se todellakaan kaivannut kermaa enää joukkoonsa. Sipulikeitosta tuli hyvää, just sopivaa yksinkertaista arkiruokaa. Sipuli on kyllä jännä raaka-aine, kun tarpeeksi haudutettuna sen maku muuttuu niin paljon. Hieman keitto kyllä kaipasi kuorrutusta, rapsakkaa pintaa, jonka läpi lusikka painautuu kauhaisemaan sipulia ja lientä leipäpalan ja juuston kaveriksi.

Advertisement

One thought on “Tammikuun keitto numero 2

  1. Päivitysilmoitus: Soppa sulle, keitto mulle | Kiurunpesän keittiössä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s