Kasvista arkeen

Tammikuu ja uusien helppojen, nopeiden arkiruokareseptien metsästys on taas alkanut. Koska keitoista riittää syötävää useammallekin päivälle, niin pläräsin soppaohjeita ja tällä kertaa valinta osui Kodin hyvä arki -kirjan (2012) linssikeittoon. Kyse on Kotilieden ja Marttojen yhteistyössä julkaisemasta kirjasta, josta nimen ja tekijöiden perusteella voisi kuvitella löytävänsä hyviä ja hyvin kirjoitettuja ruokaohjeita. Synttärisankarin oliivikeksit löytyivät samasta kirjasta.

linssikeitto (3)Linssikeitto
4 annosta
valmistusaika 45 min

2 dl punaisia linssejä
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 raastettua porkkanaa
linssikeitto (2)½ raastettua bataattia
2 kuutioitua tomaattia
1,2 l vettä
1 lisäaineeton kasvisliemikuutio
Provencen maustesekoitusta
tuoretta basilikaa
mustapippuria, suolaa

  1. Huuhdo linssit. Kuullota hienonnetut sipulit öljyssä, lisää vesi ja kasvisliemikuutio, porkkana, bataatti ja tomaatit. Anna keiton kiehua hiljalleen puolisen tuntia välillä sekoitellen.
  2. Soseuta keitto ja mausta yrttisekoituksella, basilikalla, suolalla ja pippurilla. Lisää tarvittaessa vettä.
  3. Ripottele keiton pinnalle versoja ja tuoreyrttejä. Tarjoa lisänä paahdettua, kuutioiksi leikattua ruisleipää.

Ohje: *-
Ohje vaikuttaa ensilukemalla helpolta, mutta kauhaan tarttuessa siitä huomaa muutamia puutteita. Ilmeisesti linssit laitetaan veteen kiehumaan yhtä aikaa kasvisten kanssa? Ja miksei ainesosaluettelossa ole öljyä mainittu, vaikka ohjeessa sipulit käsketään kuullottamaan öljyssä. Yleensä tarkistan pelkän ainesosaluettelon avulla löytyykö kaapista kaikki reseptin vaatimat ainekset, muun muassa sen, että aina Kiurunpesän keittiön kaapeista löytyvää öljyä on tarpeeksi.

linssikeitto

Ihmettelen sitäkin miksi porkkana ja bataatti pitää raastaa, jos kerta keitto joka tapauksessa soseutetaan. Eikö riitä, että ne keittelee pieninä paloina (mie inhoan raastamista). Keitosta tuli todella lirua, joten ihmettelen tuota ”lisää tarvittaessa vettä” -kohtaakin, kun itse laittaisin nostetta vain litran. Ikävä kyllä resepti ei yllä sellaiselle tasolle, jota odottaisin Marttojen ohjeelta.

Lopputulos: **
Ohjeen puutteista huolimatta keitosta tuli hyvää, todella maukasta. Linssit tuovat kasviskeittoon reippaasti lisää makua, nimenomaan tuhtia makua, jota ei pelkistä kasviksista saa. Vähemmän nestettä, porkkana ja bataatti kuutioina kattilaan, niin kyllä tätä voisi tehdä toistekin.

Kiurunpesän muutos:
Heittelin keiton päälle Väinämöisen palttoonnappi -pussin pohjalta löytyneet muruset ja se toimi aika hyvin.

Advertisement

One thought on “Kasvista arkeen

  1. Päivitysilmoitus: Soppa sulle, keitto mulle | Kiurunpesän keittiössä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s