Pipari ja sämpylä samassa paketissa

Joulun alusaika on kaltaiselleni reseptihamsterille toisaalta aivan mahtavaa aikaa, toisaalta todella raastavaa aikaa. Lehdet pursuilee kaikenmaailman ohjeita, joita olisi ihana kokeilla, mutta kaikkea ei ehdi, pysty tai kykene kokeilemaan. Ainakaan yhden joulukuun aikana, vaikka olisi kuinka monta hyvää syytä leipoa. Ja seuraavana vuonna julkaistaan jo uudet jouluohjeet. Tämän joulun ensimmäinen pakko testata -ohje, piparisämpylät, löytyi tuoreimmasta Kaksplussasta (12/2013).

Piparinmakuiset sämpylät
1 dl kuumaa vettä
2 dl kermaviiliä
2 rkl siirappia
1 tl suolaa
1-2 tl piparkakkumaustetta
1 dl kaurahiutaleita
1 pussi kuivahiivaa
5-6 dl vehnäjauhoja
1/2 dl öljyä tai voisulaa
voiteluun
1 rkl siirappia
1 rkl vettä

piparisämpylät (2)Sekoita veteen kermaviili, siirappi, suola ja piparkakkumauste. Lisää kaurahiutaleet, hiiva ja sen verran jauhoja, että syntyy pehmeä taikina. Alusta hyvin. Lisää rasva alustamisen loppupuolella. Ripottele taikinan päälle vähän jauhoja ja anna kohota peitettynä lämpimässä paikassa.

Kumoa taikina pöydälle, vaivaa hyvin ja pyörittele taikinasta 10-12 sämpylää. Nosta sämpylät kohoamaan isoihin paperimuotteihin. Anna kohota peitettynä noin 20 minuuttia.

Paista sämpylöitä 225-asteisen uunin keskitasolla 15-17 minuuttia. Voitele sämpylät paistamisen loppupuolella siirappi-vesiseoksella.

Ohje: **
Piparisämpylöiden ohje on aika perussimppeli sämpyläohje, mutta silti: kuinka kuumaa veden pitää olla? Sellaista 42-asteista kuten yleensä sämpylätaikinassa vai vielä lämpimämpää, kun sekaan laitetaan kylmä kermaviili. Sämpylöiden voitelu siirappivedellä oli hiven hankalaa, jouduin ottamaan käytännössä koko pellin ulos sitä varten.

piparisämpylät

Lopputulos: **+
Nämä ovat kyllä veikeimmät sämpylät, joita olen hetkeen leiponut. Lämpimänä ne maistuivat vienosti raa’alle piparitaikinalle. Jäähtyneinä piparin maku ei ollut enää niin voimakas, vaikka laitoin kaksi teelusikallista piparkakkumaustetta. Kyllä näitä voisi toistekin leipoa, mutta kokeilisin ehkä laittaa enemmän maustetta kuin mitä ohjeessa on.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s