Tämän kesän mansikkakakku

Jo aiemmin mainitut esikoisen synttärijuhlat on nyt juhlittu. Tuhdin täytekakun lisäksi halusin tehdä juhliin raikkaan ja kesäisen kakun. Pohdin pitkään eri vaihtoehtoja ja muutin suunnitelmaa useampaan kertaan, kunnes luin uutisen siitä, että juhlien kanssa samalle viikolle osuu mansikoiden huippusesonki tänä kesänä. Kyllähän kesäjuhlissa pitää yksi mansikkakakku olla. Kaivoin esille vanhan Pirkka-lehden ohjeen, jolla olen tehnyt hyydytetyn mansikkatortun ennenkin. Ohje on julkaistu Pirkka-lehdessä 5/2009 ja löytyi myös netistä. Kakun juju on näkkäripohjassa ja vuokaan hauskasti asetelluissa mansikoissa.

mansikkakakkuPirkka3_rajattu

Mansikka-näkkäritorttu

Ainekset
n. 12 annosta

Pohja
n. 150Pirkka täysjyvärukiista näkkileipää
75Pirkka meijerivoita
1dl fariinisokeria

Täyte
liivatelehteä
appelsiini
tlk (2 dl) Pirkka vispikermaa
tlk (200 g) Pirkka Kevyt kermaviiliä
n. 1 dl sokeria
1/2 ps (à 500 g) Pirkka mansikoita (pakaste)
1/2 dl Pirkka appelsiinimarmeladia

Reunoille ja pinnalle
rs (250 g) Pirkka mansikoita
sitruunamelissanlehtiä

mansikkakakkuPirkka2

Valmistus
yli 60 min

  1. Hienonna näkkileipä monitoimikoneessa. Lisää sulatettu rasva ja fariinisokeri. Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuoan (Ø 24 cm) pohjan ja reunan väliin. Painele seos pohjalle tasaiseksi kerrokseksi.
  2. Viipaloi tuoreet mansikat ja asettele irtopohjavuoan reunoille kärki pystyyn ja leikkauspinta ulospäin. Nosta vuoka kylmään täytteen valmistamisen ajaksi. Upota liivatteet pehmenemään kylmään veteen 5-10 minuutiksi.
  3. Raasta appelsiininkuori ja purista mehu. Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon kermaviili, sokeri ja appelsiininkuoriraaste. Sekoita joukkoon soseutetut pakastemansikat ja appelsiinimarmeladi.
  4. Kuumenna mehu kattilassa ja liuota siihen puristetut liivatelehdet. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen. Kaada täyte vuokaan. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia, mielellään yön yli. Koristele sitruunamelissanlehdillä.

VINKKI! Jos käytät täytteeseen tuoreita mansikoita, voit vähentää sokerin määrää.

Ohje: **½
Kielinipo minussa haluaisi tietää, että miksi tätä kutsutaan tortuksi, kun muut vastaavilla ohjeilla tehdyt ovat kakkuja. Kakku tai torttu, mutta ohje on kohtalaisen helppo tehdä ja ohjekin selkeä, vaikka teen esivalmisteluina aina ensin appelsiininkuoren raastamisen, mehun puristamisen ja kerman vaahdotuksen. Tein tortun tuoreista mansikoista ja laitoin ¾ desiä sokeria.

Maku: **½
Kerta se on ensimmäinenkin, myös siinä, että liivatteella hyydyttämäni kakku epäonnistuu. Tein kakun juhlia edeltävänä päivänä ja katsoin jo aamulla, että pinta näyttää epätavallisen löysältä. Mansikkakakku pysyi kyllä kasassa, kun otin irtopohjavuoan reunat pois, mutta sitten, kun sitä leikattiin niin kakku romahti rumasti pitkin tarjoilulautasta. Tarkistin liivatepaketin (olin avannut tätä varten uuden), että oli käyttänyt ohjeen mukaisen määrän liivatelehtiä eli siitä ei ainakaan ollut kyse. Olen tehnyt tämän pari–kolme kertaa ennenkin, eikä koskaan aiemmin ole käynyt näin.

Täyte oli koostumukseltaan vähän vanukasmainen, eikä muistuttanut siinä mielessä muita vastaavia kakkuja, joita olen tehnyt. Maku puolestaan oli hyvä. Appelsiini ja mansikka täydentävät toisiaan, eikä appelsiinin maku ole liian vahva. Pääroolissa on selkeästi mansikka.

mansikkakakkuPirkka1

Kiurunpesän muutos
Bastogne-keksit ovat lemppareitani, joten innostuin niin tuosta edellisessä kakussa käytetystä pohjasta, että tein tämänkertaista mansikkakakkua varten myös pohjan Bastogne-kekseistä näkkäreiden sijaan. Luonnollisesti jätin myös fariinisokerin lisäämättä. Toimii näinkin.

Lisäksi minulla kävi tahaton muutos. Olin vahingossa ostanut appelsiinimarmeladin sijasta aprikoosimarmeladia. Huomasin erehdyksen vasta siinä vaiheessa, kun marmeladi oli jo sotkettu täytteen sekaan. Joten tämän kakun maku ei ollut niin voimakkaasti appelsiininen kuin olisin toivonut, muttei aprikoosi sitä pilannutkaan. Aprikoosin makua ei sieltä oikeastaan erottanut ollenkaan.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s